Det här har jag längtat efter.

Att klara medaljtiden i Vasaloppet. I går gjorde jag det äntligen och jag klarade det med råge. 5:24 innebar att jag klarade medaljtiden med mer än 20 minuter. Det hade jag inte i min vildaste fantasi kunna drömma om.

Att jag skulle kunna gå under 6 timmar hade jag drömt om. Att klara medaljen hade jag också drömt om. Men att åka under 5:30 det var väldigt överraskande.

Förutsättningarna inför loppet var fantastiska. Ca 10 minus vid start och några minusgrader resten av loppet med solsken och fina spår. Som vanligt sov jag dåligt natten innan. Men väl vid start var jag taggad till tusen. Backen upp gick bra och jag passerade högsta punkten på loppet efter ca 20 min. Jag märkte direkt att jag hade dunderfäste men var lite orolig för att jag hade lite för mjuk valla (VR45 plus VR40). Det "sög" ganska mycket under skidorna i början men när jag väl kom upp på myrarna var glidet bra igen. Det var inte bara bra, det var suveränt. Jag hade högflourvallat och lagt på fluid över det och kände att jag gled om de flesta i utförslöporna mot Smågan.

I Smågan var jag efter ca 42 minuter. Färden gick vidare mot Mångsbodarna och det kändes fortsatt bra. Sen kom jag in i min enda tunga period i loppet. I backarna upp mot Risberg blev jag väldigt trött och fick sakta av farten. Kände att många körde om mig men jag försökte att inte stressa upp mig. Jag visste att jag låg bra till för att gå under 6 timmar så det viktigaste var att inte gå in i väggen.

Efter Risberg kändes det bättre igen och jag kunde åka på i önskad takt. Märkte dock att jag nu "bara" hade jämbördigt glid mot konkurrenterna. När jag passerade Evertsberg på 2:47 (drygt halva loppet) började jag förstå att om jag inte klappade igenom så skulle jag klara 6-timmarsgränsen.

Jag visste att det är tunga backar upp mot Oxberg så där slog jag också medvetet av på takten lite och sparade på krafterna. När jag väl passerat Oxberg så visste jag att jag skulle klara att genomföra loppet utan att "vägga". Nu var det bara att ösa på in mot mål. Mellan Oxberg och Hökberg kände jag att jag började köra om folk och detta fortsatte resten av loppet. Någonstans mellan Oxberg och Hökberg hörde jag också att Brink hade vunnit på ca 3:51 så jag började räkna på vad medaljtiden skulle bli. Jag kom fram till att för att vara på säkra sidan bör jag gå under 5:45. Men skulle jag klara det?

Ja, när jag hade passerat Hökberg så hade jag jag 19 km kvar. Och jag hade 1:30 på mig och då började jag inse att jag skulle klara medaljen. En underbar känsla infann sig. Nu gällde det bara att hålla ögonen öppna och inte trassla till det. Det enda som skulle kunna stoppa mig nu var materialfel.

Jag åkte de sista 19 km på ren inspiration trots att det värkte i hela överkroppen. Härligt också att köra om åkare efter åkare på vägen. Vid sista passeringen i Eldris slog det mig att jag faktiskt hade chans att gå under 5:30 och det gav mig ytterligare bränsle. Och när jag väl kom in i Moraparken började jag rysa. Vilken känsla det var att åka sista km och bara njuta. En sedvanlig spurt på upploppet blev det också och i mål kunde jag konstatera att jag gått in strax under 5:25 och en placering på 1370! Helt overkligt.

Och det var så härligt att äntligen få åka ett lopp utan incidenter. Skidorna var jättebra (bra glid och fäste hela vägen) och kroppen kändes pigg. Men något jag skulle kunnat gjort bättre var att hitta bra ryggar. Jag gjorde försök att hänga på de som körde om men något jag saknar är fartväxlingar. Jag klarade helt enkelt inte att hänga med. Och då valde jag att inte köra mig slut utan åkte i mitt "behaglighetstempo".

Men ni förstår att jag är väldigt nöjd med loppet. Jag satte upp medaljmålet efter loppet 2009. Jag insåg redan då att det var ett tufft mål men om jag fick träna på så visste jag att chansen kunde komma. Och den chansen tog jag alltså igår. Nu kan jag bocka av ett av mina mål. Det är inte helt fel.

Här kan ni se min utveckling i Vasaloppet:
2003 - 7.56 (plats 7200) 
2007 - 8.34 (plats 6300)
2008 - 7.28 (plats 4700)
2009 - 6.48 (plats 4200)
2010 - 6.38 (plats 3600)
2011 - 5:24 (plats 1300)

8 kommentarer

Anonym

07 Mar 2011 17:30

Bra åkt, brukar ibland titta in på din sida och se hur det går med din träning. Vi kanske ses på någon löpartävling, sonen,mågen och jag har anmält oss till Göteborgsvarvet.

Sten-Inge A

Mats

07 Mar 2011 17:46

Stort Grattis Anders!Suveränt kört!

Fixade också medalj tiden, men inte lika suveränt som du, hade grymt dåligt glid,skidorna dog helt utför efter Evertsberg,precis alla körde förbi mig utförs.Härlig utvecklings kurva som du har kämpat upp Anders!

Magnus Wiklund

07 Mar 2011 20:21

Bra kämpat och grattis till den suveräna tiden!

Peter

07 Mar 2011 21:30

Grymt!

Det enda som saknas är avbockningen på sidan.

Anders Carlsson

07 Mar 2011 21:37

Peter: Det är fixat nu :-)

Fredrik

08 Mar 2011 13:23

Stor prestation! Följde dig och en kollega på nätet under dagen. Du slog honom till slut med tre minuter, så det var tätt. Grattis!

Malin

09 Mar 2011 16:23

Följer du den där utvecklingen lär du vinna nästa år! :)



Grattis!

LOPARJANNE

15 Mar 2011 15:00

Säger bara grymt!!!

Kommentera

Publiceras ej