Det här är skidåkning

Plusgrader igår. Några få minusgrader idag. Naturligtvis var det fantastiska spår på Billingen idag (som vanligt). Hårda och något isiga spår bäddar ju för hög fart. Solen lös från en klarblå himmel och det var bara att njuta. Bättre än så här blir inte skidåkning.

Jag hade ju tänkt att ta det lite lugnt men det var svårt. Första varvet på milen gick undan utan att jag för den skulle gick på max. Strax under 31 hamnade jag på där. Känns som det inte fattas så mycket till att komma under 30 minuter på milen nu. Får jag det här föret en gång till kommer jag gå för det.

Jag körde 3 varv till och då tog jag det lite lugnare. Jag försökte åka avslappnat och bara tänka på att utföra rörelserna på rätt sätt. Att då utan att ta i det minsta åka runt 33 minuter på milen är inte helt fel kan jag säga. Det var bara att åka med i de fina spåren idag.

Men det kunde gått illa på ett av varven. Strax innan 7 km kvar-skylten finns det en skarp högerkurva i en utförsbacke. Där hade en dam helt överraskande ställt sig. Jag fick gira till vänster men klarade inte att hänga kvar i spåret utan flög rakt ut i skogen istället. Ett rent under att skidor och stavar höll. Det tog en bra stund innan jag kunde ta mig upp igen och ge mig iväg ut i de fina spåren igen.

Det var för övrigt mycket folk i spåren idag och det är ju jättekul. Då får man ta att det blir lite trångt och att det plötsligt kan stå folk lite här och var...
Löpstilsanalys

I veckan blev jag filmad när jag sprang på löpband. Syftet var att hitta något som kunde ge en ledtråd om varför jag får ont i foten/vaden när jag springer.

De hittade några saker bland annat att jag använder vänster ben mycket mer än höger i löpningen och springer lite snett. Dessutom landar jag med vänsterfoten för långt till höger och får lite snedbelastning på foten vid landning. Tejpning för att stöda upp foten hjälper men det är ju ingen långsiktig lösning. Har nu fått lite övningar för att avhjälpa detta. Återstår att se om det hjälper.

Annars har det som vanligt blivit mycket skidåkning det senaste och i morgon är det dags igen. Men förra passet var jag väldigt trött både i huvud och kropp så i morgon blir det ett lugn och fin åkning (om jag nu kan hålla mig. Jag är rätt dålig på det).

Ett litet stakpass

Efter tävlingen i söndags har jag känt av skadan i min fot. I fredags var jag hos Skövde Rehabcenter och på tisdag ska jag dit igen. Då ska jag få springa på ett löpband för att de ska se om det finns nåt de kan hitta i min löpstil.

I och med fotskadan är jag också lite försiktig nu med att använda foten i skidåkningen. Så idag blev det bara stakning. Och det blev ett ganska rejält stakpass också. 45 km på Billingen och det var endast i nån brant backe jag saxade lite. Annars stakade jag bara (utan frånskjut). Till en början gick det riktigt bra och jag satte ett nytt pers på gröna milen på första varvet (31:42). Sen blev det lite segare efter det men jag tyckte att jag höll i ganska bra ändå (34-36 min/mil).

Sammanfattningsvis kan jag ju säga att jag får vara riktigt nöjd med detta pass. Överkroppen fick sig en rejäl omgång idag och det är ju väldigt nyttigt inför Vasaloppet men även Billingens långlopp som avgörs om 2 veckor.

Ett steg närmare målet

Idag kom seedningstabellen för Landvetter långlopp. Och det visade sig att mina ansträngningar i lördags räckte till att avancera till 4:e startled i Vasaloppet. Skönt att i alla fall kommit fram ett steg.

I mål till slut

idag körde jag ett rejält jobbigt lopp. Landvetter långlopp kördes i kuperad terräng och i blött före i och med att det var 4 plusgrader och hade regnat hela natten och morgonen. 8 varv på en 5,2 km-slinga var uppdraget för dagen.

2:43 kom jag i mål på till slut och det är jag väl inte helt nöjd med. Tyvärr var jag inte helt pigg för dagen och fick kämpa hela vägen. Glidet var det inget fel på men fästet hade jag nog lagt på lite tunt för det blev till att springa uppför backarna mest hela tiden. Inte gjorde det saken bättre att speakerna hela tiden basunerade ut: "Det här är norra europas tuffaste seedningslopp inför Vasaloppet och idag är det riktigt trögt före." Jo tack, jag märkte det.

Men det var flera som hade det jobbigt idag så jag får avvakta vad seedningsgubbarna på Vasaloppet säger innan jag kan avgöra om jag ska vara nöjd eller inte. Segertiden var för övrigt 2:02.

Jag fick även ont i foten mot slutet av loppet, en skada jag har med mig sen löpningen. Inget bra tecken att jag nu även får ont av skidåkning. Men idag var det ju mycket "springa-i-backe" så det kanske inte är så konstigt.

Trevligt var dock sällskapet idag. Jag åkte bil till Landvetter tillsammans med tre Falköpinggrabbar: Mårten, Krister och Göran. Tack för det! Tyvärr var de ofina nog att åka ifrån mig i spåret idag.

Jag får återkomma med mer reflektioner kring loppet senare.

60 friska världscuppoäng - eller nästan i alla fall

Ikväll blev det säsongspremiär för mig vad gäller skidtävling. Och det slutade med en meriterande 3:e-plats i det viktiga loppet "Skidtävling" som avgjordes i Rådaspåret utanför Lidköping ikväll. Härligt att komma upp på pallen och få med sig 60 friska världscuppoäng inför en jublande publik.

Nja, det kanske inte är hela sanningen. Visst kom jag trea men tävlingen inte så viktig att det delades ut några världscuppoäng. Tävlingen på 10 km  ingår i Lidköpings VSK:s vinterserie och är mest på skoj. Men man vill ju ändå placera sig högt upp i listan och göra bra ifrån sig. Sen är det alltid bra att träna på att tävla.

Själva tävlingen skidades i det rejält kuperade 2,5-km-spåret och för dagen var det rejält isigt i spåren så det gick undan värre. Jag hade som tur var lyckats med vallningen för jag hade bra fäste uppför i de rejäla backarna.

Jag åkte iväg som femte man i det 20-30 skidåkare stora fältet och låg där fram till sista varvet. Innan dess hade jag precis undkommit att gå ner i spagat i en nerförsbacke som avslutades med en skarp högerkurva. Som tur var hann jag få ihop benen igen innan ljumskarna gick av...

På sista varvet gick jag först om Fredrik Sundberg som låg fyra i nerförsåkningen i början. När uppförsåkningen började såg jag skymten av trean Kent Tigerberg och då fick jag extra bränsle och efter nån minut var jag ikapp och förbi honom. Men omkörningen var allt annat än perfekt. Precis när jag kommit förbi gick jag in före honom i spåret och lyckades med konsten att trassla in mina stavar i skidorna och ramlade. Kent ramlade han också naturligtvis. Jag kom upp ganska snabbt men jag lämnade den stackars mannen liggande i spåret. Där avgjordes definitivt kampen om bronset. Men snyggt var det inte...

I mål konstaterade jag att jag kom in på 31:58, en tid jag är väldigt nöjd med. Det var ett bra kvitto på att jag är på rätt väg och jag ser fram emot Landvetterloppet på söndag.


Seg i kroppen - helt i sin ordning

Jag är riktigt seg i kroppen just nu. Har precis kommit hem från ett litet pass på Planteringen där jag bland annat körde stakintervaller.

I går var jag i Råda och fick till riktigt bra diagonalåkningsintervaller. Jag hittade en slinga som var ca 700 meter som gick uppför hela vägen. Perfekt för mig som åker mestadels på flackt underlag annars. Jag behöver verkligen detta så "Rådaintervaller" kommer det bli fler gånger.

Jag har i övrigt tränat ganska mycket det senaste (har haft 3 träningsfria dagar senaste 13 dagarna) och det börjar kännas nu. Men det är helt enligt plan.

Men nästa vecka blir en lugnare vecka då jag ska försöka hitta en liten formtopp till Landvetterloppet som går nästa söndag.

För er som vill gräva ner er djupare i min träning så hänvisar jag till FunBeat.


Styrkebesked

Det har blivit mycket skidåkning och rullskidor i höst och vinter.

Därför har jag varit lite förväntansfull på om all den här träningen kommer ge resultat. Idag fick jag ett bra kvitto på precis detta. På Billingen idag åkte jag med tre andra bra skidåkare: Mattias Häggblom (4:53 på Vasloppet i fjol), Erik Hellsvik (5:18) och Magnus Lund (5:31). Eftersom jag åkte på 6:38 i fjol ska jag egentligen inte hänga med dessa herrar men jag tänkte att jag ska ge det ett försök.

Mattias behövde naturligtvis inte ta i nämnvärt för att åka med oss. Vi andra tre slet på så gott vi kunde. Spåren var hårda och fina och det gick riktigt snabbt. Vi landade på strax under 33 (3:15-fart) första milen och de 2 efterföljande milarna runt 33:30. Så snabbt har jag aldrig varit i närheten av att åka förut.

Vi åkte sen 15 km i lite lugnare fart och det blev ett bra långpass i trevligt sällskap. Det roligaste för mig var att jag klarade av att åka tillsammans med Magnus och Erik i deras fart.

Mitt mål är som sagt att ta en medalj på Vasaloppet (ca 6 timmar) och detta var ett styrkebesked från min sida helt klart. Men som det ser ut nu startar jag i led 5 i Vasaloppet och där går det ju inte alls i dessa farter så jag behöver upp 1 eller 2 led för att ge mig själv bättre chans att klara av mitt mål.

Hur ser det ut med seedningslopp i vinter då?
16 januari: Landvetter långlopp
23 januari: Stråkenloppet
30 januari: Västgötaloppet
5 februari: Billingens långlopp
13 februari: Ulricehamnsloppet
20 februari: Skinnarloppet

Det är nog bra att passa på att klara av ett seedningslopp så fort som möjligt medans det finns snö. Så Landvetter långlopp kanske skulle passa mig bra. Stråkenloppet gillar jag inte så det tror jag inte att jag ställer upp i. Billingens långlopp ska jag definitivt åka sen lämnar jag det öppet. Det beror lite på om jag lyckats seeda upp mig i de tidigare seedningsloppen.


RSS 2.0