Äntligen vindstilla

Det är mycket att göra just nu och jag har helt glömt bort att skriva på min blogg på ett tag.

Det betyder dock inte att jag har legat på latsidan vad gäller träning. Som vanligt har det blivit tre konditionspass den här veckan. Först ett segt löppass i onsdags. Jag hade tagit influensasprutan dagen innan så den gjorde nog att jag inte orkade riktigt.

Sen fick jag spurta i helgen för att komma upp i tre pass. Denna helg har jag varit ute på rullskidorna både lördag och söndag. I går körde jag stakintervaller i backe och idag var det dags för distans. Och tro det eller ej men det var i princip vindstilla idag. Helt underbart väder med sol (visserligen en del moln som skymde den). Det var endast nån enstaka plusgrad. Det var precis så att isen som bildats inatt hade smält till vatten.

Jag slipade mina stavspetsar innan också. Sen var det bara att köra och det gick riktigt bra. Jag körde min gamla runda förbi Hangelösa (ca 24 km) och det rullade på riktigt fint. 3:38-tempo höll jag i snitt vilket jag får vara väldigt nöjd med.

Nu ska vi snart ut och se på tomteparaden. Sen blir det glögg och pepparkakor ikväll. Men framförallt är det dags för El Classico. Det kommer jag definitivt inte att missa.

Att bli en bra stakåkare

Hur blir man en bra vasaloppsåkare? Jo, de flesta är ense om att man bör vara bra på stakåkning.

Hur blir man bra på det då? Man kan ju alltid styrketräna. Grundläggande är att träna triceps, mage och rygg.

Sen kan man ju naturligtvis åka rullskidor. Där får du rejält med stakåkning. Om man dessutom gör det i backe blir det ännu mer effektivt.

Så vad gör man på sin ettåriga bröllopsdag när det ösregnar ute? Naturligtvis ger man sig ut och kör backintervaller på rullskidor på Skaraberg. Det finns en bra backe där på ca 400 meter som startar efter "sista guppet" och går ända upp till vändningsplatsen. Den stakade jag 16 gånger idag eftermiddag. Det tog ca 90 sekunder per intervall. Riktigt bra träning för att bli en bra stakåkare och i förlängningen en bra vasaloppsåkare.


Hur många dagar är det vindstilla?

Är det nån mer än jag som tycker det har blåst mer i år än tidigare år?

Jag har varit ute och tränat en del, bland annat löpning, cykling och rullskidor och jämt så blåser det. När man är ute och springer spelar det väl mindre roll men när man cyklar och åker rullskidor så är det ingen höjdare när det blåser.

Och jag har tänkt på att jag knappt nån gång har känt att det har varit vindstilla. Har det hänt nåt med vädret eller har alltid varit så här även om jag inte tänkt på det.

Idag var jag ute på rullskidorna och enligt yr.no, den fantastiska vädersajten, skulle vara "svag vind" i eftermiddag. Ja, tjena! Det började visserligen bra men det berodde nog på att jag körde i medvind. När jag sen vände upp borta i Axvall var det bomstopp. Var det nån som drog i mig? Nej, det var naturligtvis en rejäl vind som tog tag i mig. Och när jag tittade mig omkring så stod flaggorna i flaggstängerna rakt ut. Vad oväntat.

Jag tog två varv bara för att vara säker på att det verkligen blåste. Efter nästan två timmars åkning var jag helt slut i kroppen. Men det är kanske det som är meningen med träning. Att man ska bli trött alltså.

Så jag ska väl vara nöjd med det det här vädret då kanske. Hoppas det blåser upp till storm nästa gång jag ska ge mig ut. Då jävlar....


Nytt läger bokat

Efter att ha avslutat säsongens första läger i Torsby har jag nu bokat upp mig på ett nytt "miniläger".

Det blir en liten tripp till Mora mellan jul och nyår. Där ska jag träffa IFK Moraåkaren Lars Suther. Det ska bli väldigt kul och inspirerande. Hoppas han kan hjälpa mig med min teknik. Den behöver verkligen förbättras.

Här kommer lite bilder från Torsby.


Så här ser skidstadion i Tunneln ut.


Pustar ut efter ett pass


Det var väldigt mycket stretchande i Torsby. Vi låg i klasar iförda underställ och stretchade...


Lägret avslutat

Ett lyckat skidläger i tunneln i Torsby är avslutat. Efter 7,5 timmars skidåkning tog jag det sista stavtaget strax innan lunch i dag. Sammanlagt blev det 94 kilometer (72 varv på en 1,3 km lång bana) fördelat på ett pass i fredags, två pass i går och ett i morses.

Jag får vara riktigt nöjd med detta läger. Tidigare år har jag inte börjat åka skidor förrän i december och nu har jag redan i mitten av november fått till många betydelsefulla skidmil.

Banan i tunneln var lite väl kuperad för att fungera bra som vasaloppsträning (stakåkning) men nu blev det bra konditionsträning och bra teknikträning för diagonalåkning istället.

Tunneln är väl inte heller jätteinspirerande att åka i. Det är väldigt grått och trist därinne. Skulle varit trevligt med lite färger och kanske även lite musik. Men annars var detta alltså ett kanonläger med mycket skidåkning, bra mat och dryck och framförallt trevligt sällskap.

Rapport från tunneln

Här kommer en liten rapport från Torsby och träningslägret.

I går eftermiddag blev det 8 hela varv (ca 20 km) i tunneln och det kändes ganska bra även om det var mer kuperat än jag trott.

I morses var det dags igen och idag kände jag av träningsvärk i ljumskarna och det var riktigt jobbigt bitvis. Som tur var hade jag sällskap hela tiden idag av Mats Ljungqvist och det var välbehövligt. Vi orkade faktiskt med 10 hela varv (26 km) och drygt två timmars åkning.

Nu har vi ätit och om en stund är det dags att åka ner till tunneln igen och köra. Undrar hur kroppen kommer reagera på detta. Mina ben är definitivt inte sugna på att åka något mer. Jag ska försöka dubbelstaka så mycket det går.

Kan även tillägga att vi har ett kanonboende här med bra mat och ett jättefint hus vi bor i.


På väg mot Torsby

Om några timmar beger jag mig mot Torsby och skidtunneln.

Det ska väldigt roligt och intressant. Roligt att få åka mycket skidor. Det blir fyra skidpass på dessa tre dagar. Kul och intressant att se skidtunneln också. Har hört talas om den men aldrig varit där.

Jag åker dit tillsammans med 16 andra varav jag bara känner en. Kvällarna kommer nog bli trevliga tillsammans hoppas jag också.

Jag har åkt två rullskidpass i veckan för att inte kroppen ska få en chock där uppe. Nu ska jag lägga på lite burkvalla på mina skidor sen är det bara att köra.

Träning för träningsläger

På fredag åker jag till Torsby på skidläger. Det blir tre dagar i skidtunneln. Det är alltså upplagt för mycket skidträning. Jag har inte stått på ett par längdskidor sen jag var i Branäs i våras.

Därför behöver jag vara lite förberedd när jag kommer dit. Fredagspasset kommer säkert gå bra men risken är stor att jag får rejält med träningsvärk på lördag och söndag och då förstörs mycket av träningen.

Så därför ska jag se till att åka rullskidor nu veckan och försöka få till en del diagonalåkning. Jag brukar få träningsvärk i ljumskarna efter första skidpasset för säsongen så jag tänkte ta det redan i början av veckan så det är klart. För leta upp de backar som finns i Skara (lutar åt Skaraberg) för att få till diagonalåkning.

Återstår att se hur jag lyckas.

Det här gjorde inte ont nånstans

Löpning kan vara ren njutning. En dag då allt känns hur bra som helst. Benen är lätta och man har en känsla av att orka hur mycket som helst. Någon eventuell skada som man har eller har haft känner man inte av alls.

Ikväll var det exakt en sån känsla. Jag kände direkt när jag tog de första stegen att det liksom inte fanns nåt motstånd. Jag sprang upp mot Skaraberg och där blev det 6 stycken 400-metare i backe. Även detta gick riktigt bra. Jag sprang snabbare och snabbare för varje intervall.

Till slut fick jag dock ge mig och bege mig hemåt där nu Champions League väntar. Det gör inte ont det heller.

Så här ska det kännas

Rullskidåkning har varit ett jobbigt kapitel för mig. Dålig rull och plus skav i händerna har varit vardagsmat för mig.

Men nu har jag köpt både nya rullskidor och nya handskar. Dessutom lossade jag lite på remmarna innan rundan. Och det blev en riktigt trevlig runda.

Rullskidorna var riktigt sköna att åka på och det rullade på ganska bra. Samtidigt fick jag inte något skav i händerna och det var det som gladde mig mest.

Trevligt också att det nu går att åka hela vägen förbi Sommarland och Axvall. Med start från Skarahov (Vilan) blev det nästan 14 km. Idag tog jag ett varv som tog ca 52 minuter att åka. På några ställen hade lagt grus ovanpå asfalten men på det hela taget var det här en bra och nästan helt bilfri runda. Den här kommer nog bli min favorit i fortsättningen.


Min nya favoritrunda


Mina nya rullskidor


 


RSS 2.0