Segt

Efter att ha varit minusgrader sen jul så har det nu blivit plusgrader igen. Fick lägga på klister för första gången denna säsong. Men det blev ingen trevligt upplevelse. I regn på Planteringen i nästan obefintliga spår försökte jag mig på ett träningspass. Men nåt fäste fick jag inte och stavarna sjönk ner för mycket för att jag skulle kunna staka. Så jag gav upp efter en halvtimma.

Dessutom kändes kroppen inte helt bra heller. Men det kanske beror på att jag var ute och sprang i går. Tog min favoritrunda förbi Gröneskog. Gick bra till en början men när jag skulle in på gamla järnvägen mellan Ardala och Skara var det naturligtvis inte plogat där (överraskande). Så det fick bli att springa i 10-30 cm djup snö i ca 3 km. Det var väldigt jobbigt men samtidigt tror att det var bra träning för mina ben. Hoppas det är detta pass som satt kvar i kroppen idag.


Ett tjog gröna

Då var man upp i ett tjog.

Gröna alltså.

Mil handlar det om.

I går gled jag in på skidstadion på Billingen i Skövde. Då hade jag alltså klarat av den gröna milen för tjugonde gången denna vinter. Det känns som man börjar kunna den där banan nu.

Det börjar annars kännas ganska bra nu och tekniken stämmer bättre och bättre. Framförallt känner jag att stakningen börjar sitta. Diagonalåkningen börjar bli OK men det finns fortfarande en hel del att göra där.

Nu närmar det sig Vasaloppet. Det är nu man börjar känna efter om man börjar bli sjuk...

Tränar på

Det är svårt att blogga just nu. Blogg.se är minst sagt segt och det är frustrerande när man inte kan skriva på bloggen. Men nu verkar det som jag kan komma in med ett inlägg.

Kan meddela att jag tränar på för fullt. I onsdags blev det intervaller i löparskorna och i fredags var jag i Petersburg och åkte skidor. Mycket nysnö var det så det var löst och svåråkt men det blev ett ganska bra pass ändå.

I helgen var i och kollade på Melodifestivalen i Göteborg. En trevlig kväll blev det. Ingen träning har det blivit i helgen så i morgon ska jag försöka få till lite skidåkning trots all snö som kommit.

Långpass på sega skidor

Idag slutade jag lite tidigare från jobbet för att åka längdskidor. Ett långpass på Billingen stod på programmet. Tre varv på gröna milen plus två varv på fyran blev dagens träning.

Jag har fokuserat mycket på diagonalåkningstekniken det senaste och idag tyckte jag att det stämde ganska bra. Även när jag blev trött mot slutet lyckades jag få fäste i backarna. Det gick väl inte jättesnabbt men det kan bero på att skidorna inte fått någon valla under sig på flera veckor. De är minst sagt vita under.

Snabb däremot var Charlotte Kalla som var helt grym i 10km-loppet. Nu fattas bara att Marcus Hellner fixar guldet på 15 km.


Premiär för löpband

I går sprang jag på löpband för första gången. Linda Eriksson hade planerat in ett intervallpass på löpband och då hängde jag på. 4x4 minuter plus en 2-minutare klarade vi av på lunchen. Och det kändes riktigt bra. Jag kom upp högt i puls särskilt på de sista intervallerna och det är jag nöjd med. Annars  blir det mest lågintensiva pass på skidor nu förtiden. Så det var skönt att bryta av med något annat.

Idag fick det dock bli skidor igen. Petersburgs 6-kilometersslinga körde jag tre gånger plus ett varv på femman. Försökte tänka mycket på tekniken. Ett av varven körde jag ganska hårt på för att få lite fart också.

Äntligen börjar OS och ikväll ska jag hålla tummarna för de svenska skidskyttedamerna.

Teknik, teknik, teknik

Just nu har jag bara fokus på en sak inför Vasaloppet: teknik.

Det har blivit ganska tydligt i de två tävlingar jag ställt upp i att när jag blir lite trött så blir min teknik väldigt lidande. Min diagonalåkning fungerar inte alls. Minsta motlut och jag får börja småspringa på skidorna. Visserligen har jag inte haft dunderfäste men det borde jag kunna hantera ändå.

Jag behöver helt enkelt bli bättre på diagonalåkning. Ikväll gav jag mig ut till Planteringen och körde teknik. Försökte ta det väldigt lugnt och ta långa fina "kliv". Åkte en del utan stavar också och mot slutet kändes det riktigt bra.

Men jag hade lagt på ordentligt med valla under också för att vara på den säkra sidan. Fästet var fantastiskt men glidet var i princip obefintligt. Ingen tävlingsvallning direkt men ändå bra att få känna att tekniken stämmer.


Väntat

Som väntat räckte inte mitt resultat i Billingens långlopp till en plats i led 4 i Vasaloppet. Jag hade behövt vara under 2:41 för att seeda upp mig och det missade jag med 4 minuter.

Hyfsat nöjd i alla fall

2:45:06 blev tiden för mig på Billingens Långlopp idag. Ett hyfsat resultat men jag hade siktat på att gå under 2:40 som jag tror hade räck till en plats i led 4 på Vasaloppet. Ett stort steg framåt i alla fall jämfört med Stråkenloppet där jag var 56 minuter efter segraren Dan Moberg. I dag var jag "bara" 43 minuter efter honom (visst vann han i dag också). Jag kom på plats 100 av 473 startande.

Jag fick en bra start idag och kom iväg bra utan större trängsel. Men det kanske gick lite väl fort i början. 38:30 på första varvet (10.5) var bra sen gick det lite långsammare för varje varv: 40:30, 42:30 och 43:30.

Till en början hade jag bra fäste men plötsligt när vi kom in på andra varvet hade jag lite sämre fäste vilket gjorde att jag fick kämpa rejält för att få till diagonalåkningen. Glidet var det inget större fel på så stakningen gick riktigt bra.

Träningsvärken som jag hade innan kände jag knappt av alls och jag tyckte jag fick ut allt ur kroppen denna gång och orkade hålla en ganska hög puls genom loppet (173 i snittpuls vilket är ca 90% av maxpuls).  Detta är väl min kapacitet just nu helt enkelt. Målet med mina seedningslopp var ju att komma till led 4 men det kan jag nog glömma. Jag får nöja mig med led 5 och hoppas på en bra start.


Träningsvärk INNAN loppet

Jag ska tävla i morgon.

Och efter det är det normalt med lite träningsvärk. Men nu har jag haft träningsvärk i flera dagar innan loppet. Jag åkte skidor tisdag och onsdag och efter det fick jag enorm träningsvärk i ben och armar. Jag har även skottat en del snö så det måste ha hjälpt till. Men detta har jag i princip gjort hela vintern så jag är lite frågande till varför jag fick sån enorm träningsvärk just nu.

Jag provade att åka lite skidor i dag och det kändes stelt. Men det blev i alla bättre mot slutet och ikväll har jag stretchat lite. Hoppas det känns bättre i morgon. Ingen jättebra känsla direkt men det är bara att ge järnet i morgon och se hur långt det räcker.

Det viktigaste av allt: teknikträning

Jag vet att teknikträning är det absolut viktigaste för att bli en bättre skidåkare. Ändå är det allt för ofta jag ger mig ut i spåret och "samlar mil".

I går var dock ett undantag. IFK Skövde arrangerade teknikträning för vuxna och det verkade vara en kul grej. Och det var det också. Fem skidåkare trotsade snöfallet och fick en dryg timmas teknikträning tillsammans med tre ledare. Jag fick bland annat tänka på att släppa stavarna efter varje stavtag, något jag aldrig tänkt på. Sen skulle jag räta på mig lite mer i min åkning.

Ett jättebra pass. Hoppas att de kör en gång till nästa vecka. Då får jag se till att vara på plats.


Skidåkning igen

Jag har inte åkt skidor sen Stråkenloppet förra söndagen. Jag tog lite vila efter loppet sen blev det löpning när jag var i Finland. I helgen fick jag sen lite feber och valde att vila några extra dagar. Idag kändes det bättre och då gav jag mig ut i spåret igen.

Det har snöat en del de senaste dagarna så spåren var inte riktigt i toppskick i Petersburg men det spelade mindre roll. Jag vara bara glad över att kunna åka skidor igen. Jag tog det medvetet lugnt eftersom det var första passet efter uppehållet.

I morgon ska jag eventuell åka till Skövde på skidträning. IFK Skövde arrangerar tekikträning för vuxna och det ska jag passa på att besöka. Teknikträning kan jag aldrig få för mycket av.

RSS 2.0