Tävlingsdax igen

På söndag är det dags för tävling igen. Då är det Terräng-DM i Lidköping som gäller. 8 km i kuperad terräng är det som gäller för mig. Jag har inga större förhoppningar om en framskjuten placering med visst vore det kul med en DM-medalj att addera till den jag tog i höstas på 10 000 meter.

Barnen ska också springa. Men de springer "bara" 1100 meter.

Jag vill också passa på att tipsa om den eminenta hemsidan för Västergötlands långloppscup, http://cupen.vfif.com, en sida som jag byggt upp under våren. Där tävlar vi om poäng vid varje tävling och de som tagit mest poäng i respektive klass får finfina priser.Söndagens tävling blir min första start i cupen. Återstår att se hur många jag tar.

Äntligen!

Jag säger som Gert Fylking. Äntligen!

Efter att ha försökt i flera år blev det i går till slut en tid under 1:30 på halvmaran i Skövde.

I min åttonde halvmara sprang jag in på 1:28:27 på den ganska krävande banan. Men den börjar väldigt lätt första milen då det är ganska mycket utförslöpning. Den första milen klarade jag av på strax under 41. Sen började loppet på allvar. Uppförsbackarna började komma och så även motvinden.

Men jag hade ganska god marginal att gå på så jag hade råd med att tappa lite på andra halvan. Det gick riktigt tungt i stigningen mellan 15 och 18 km men där fick jag sällskap med den sympatiska ultralöparen Reima Hartikainen. Han pushade mig till att öka sista biten och plocka några placeringar.

Sista biten var jobbig men jag kände hela tiden att jag skulle klara det så det var inte svårt att motivera sig. När jag gick i mål hade jag putsat mitt gamla pers på distansen med 2 minuter. Härligt!

Skönt att till slut ha klarat av ett av mina delmål. Eller har jag gjort det? Jag ser nu att jag har satt som mål på min blogg att klara Göteborgsvarvet under 1:30 och det har jag ju faktiskt inte klarat än. Egentligen borde det väl räcka med att jag klarar vilken halvmara som helst under 1:30? Vad tycker ni?


Blir det i morgon?

Hela familjen har varit sjuka denna vecka. Men jag har klarat mig bra. Bara varit lite täppt i näsan. Nu rinner det en del i näsan men jag har ingen feber och har inte ont i halsen.

Så jag tävlar i morgon i Skövde. Nu ska jag lägga mig och sova och sen är det bara att köra på för att klara under 1:30, en km-tid på 4:15. Men känner jag att jag har nåt konstigt i kroppen när jag springer kommer jag att bryta. Men om allt känns bra kommer jag sikta på att hålla 4:10-tempo så långt det går och hoppas jag kan kämpa mot slutet för att klara min måltid.

Ska i morgon bli den dagen jag går under 1:30 för första gången?

Lightvecka

Denna vecka är en riktig lightvecka. Riktigt lugn träning står på programmet. Idag tog jag ett riktigt joggpass där jag bland annat stannade och pratade lite med folk jag träffade på vägen. Men det blev faktiskt en liten intervall också. Träffade Fredrik och Dan som körde intervaller runt Hindsbosjön. Klart man hänger med! Men jag nöjde mig med en runda på de 900 meterna runt sjön. Sen gick jag tillbaka till mit lugna tempo igen.

Kände mig dock lite konstig i benen idag. Det kanske beror på det ganska tuffa cykelpasset i söndags. Jag var ute i drygt två timmar och det blåste en hel del. Motvinden till Saleby var ingen höjdare direkt.

På torsdag blir det lugn löpning igen med lite fartökningar.

Snabbt och lätt

En snabbdistans fick avsluta min träning i halvmaratempo inför Skövde halvmara nästa helg.

Meningen var att hålla ca 4:10-tempo på min 13 km långa runda. Och det hade jag inga som helst problem att klara. Min km-tider låg på 4:06-4:12 första milen och sen hade jag faktiskt ork att öka sista biten in och hade 4:06 i snitt-tempo på träningspasset.

Kroppen kändes riktigt bra och jag kände att jag hade en lite till att ge om det hade varit tävling.

Det var ett riktigt bra kvitto inför nästa helg. Nu ska jag ta det lugnt den närmaste veckan. Kanske blir det några enstaka korta intervaller nån dag för att kroppen ska komma i form.


Träning i halvmaratempo

Nu är det träning i halvmaratempo som gäller. I söndags fick jag med Karl ut på ett distanspass med 5 stycken fartökningar på 4-5 minuter i halvmaratempo (ca 4:10/km). Ett riktigt bra löppass där vi till en början tog det ganska lugnt men vi ökade farten allteftersom mellan intervallerna. Det var nästan så att vi höll halvmaratempo även när vi inte körde intervaller.

I kväll var det säsongspremiär för intervaller runt Hindsbosjön. 4x1800 meter med 30 sekunders vila stod på programmet. Här gäller det att inte springa max på intervallerna på grund av den korta vilan. Meningen är att hålla en hög puls genom hela passet.


Pulskurvan från mitt korta men intensiva pass.

 Även om mina ben kändes lite tunga så tycker jag att det gick ganska bra ändå.

Nu väntar två dagars vila innan det är dags för en snabbdistans i...ja just det: Halvmaratempo.

Sen är det lättare träning med några korta intervaller som gäller inför Skövde halvmarathon nästa lördag.

Startgrupp 1B

Det blev startgrupp 1B för mig på Göteborgsvarvet enligt deras hemsida. Skönt att komma fram att steg så kanske det inte blir så trångt som det var i fjol. Lördag 22 maj 13:33:00 är det dags för start och jag ska vara i mål senast 15:02:59...

Ett skönt långpass

Jag skrev tidigare i veckan om att jag har känt mig lite nertränad. Söndagens pass slet också en del på kroppen. Därför tog jag beslutet att lätta på träningen ett tag.  I tisdags sprang jag en ganska kort runda i lugnt tempo. Sen väntade jag tills i dag innan jag satte igång på allvar igen.

Det var dags för ett riktigt långpass. Jag har sprungit på de flesta ställen runt Skara men jag har lyckats missa Marum. Så nu var det dags att utforska den fina naturen vid Flian. Jag sprang förbi Marums kyrka och in i skogen. Efter lite felspringningar kunde jag till slut ta mig till Härlunda och hem. Solen tittade fram och det var ett av det trevligaste passen jag varit ute på i år. Benen kändes ganska bra fram till 1.45 innan det började göra ont lite här och var i benen. Jag sprang i drygt en halvtimma till innan jag kunde sätta mig på altanen och njuta av det fina vädret.

Det närmaste ska jag koncentrera mig på att träna i min tävlingsfart på halvmaran, dvs 4:10-4:15-tempo. Blir en del tröskelintervaller plus snabbdistans med andra ord.

Tuff träningsperiod

Jag är inne i en ganska tuff träningsperiod nu för att vara mig. Det började med att jag tränade varje dag jag var i Branäs och efter det har jag fortsatt att träna på.

I fredags blev det till exempel 8x400 meter på Skarahov och igår körde jag en "tävlingsträning" för halvmaran. 18 km i min tänkta tävlingsfart (under 4:15/km) var det meningen. Tyvärr blåste det rejält så det var svårt att hålla ett jämnt tempo. Fick starta ganska snabbt i medvinden för att sen tyvärr inte orka hela vägen hem i motvinden. Det blev till att plocka fram tävlingsmänniskan i mig för att ta mig fram i någorlunda fart. 4:18/km blev det i alla fall. Jag var helt slut när jag kom hem och mådde inte alls bra. Tog några timmar innan jag hade återhämtat mig.


RSS 2.0