Jag är laddad

Nu är det äntligen dags för första skidtävlingen sen Vasaloppet för 11 månader sen.

I morgon ska jag ge allt i Billingens långlopp. 42 km kommer vi köra och det kommer ske på en bana som är 3,6 km lång.

Det blir nog lite trångt och problem med omkörningar men jag ska försöka behålla lugnet ändå. Jag hoppas också kunna hålla ett så bra tempo så jag kan seeda upp mig till led 5 på Vasaloppet. Men vilken tid krävs för det då? Ja, det borde hamna nånstans runt 2:40, en km-tid på 3:50. Gör jag ett bra lopp ska jag klara det.

Oscar har haft feber några dagar och i natt fick Emma maginfluensa. Men jag hoppas verkligen jag slipper nåt av detta.

Jag är i alla fall ordentligt laddad. I morgon eftermiddag återkommer jag med resultat från tävlingen.

Skönt med bastu

Det blev inget av med den där förkylningen som jag trodde var på gång. Så igår kväll blev det en genomkörare inför söndagens lopp. Åkte till Skövde och provade banorna där och det gick riktigt bra. Bra fäste hade jag (körde med en blandning av Start Universal och Swix Multigrade) så jag kunde enkelt ta mig upp för backarna.

Banan är nu 3,6 kilometer och jag körde 8 varv. Höll en snittfart på 3:48/km. På söndag kommer nog banan vara 4 kilometer och då blir det väl 10 varv. Hoppas jag kan hålla den farten på söndag. Beror lite på hur trångt det kommer bli.

När jag kom hem hade Cilla satt på bastun och det var verkligen underbart att kliva in där. Min fingrar brukar vara vita av köld (även om det inte är särskilt kallt) efter träning så värmen behövdes. En liten öl blev det också. Den värmde lite den också...


Håller jag på att bli förkyld?

Idag ringde de från dagis och sa att Emma blivit sjuk. Så det var bara att hämta henne.

Hon var dock inte alls så sjuk så det kan nog bli dagis i morgon igen.

För att vara på den säkra sidan tog jag en riktigt lugn löprunda idag istället för den planerade intervallträningen. Det har runnit lite i näsan idag och det har känts lite som att nåt är på gång men det behöver ju inte betyda nåt.

Men jag lär nog märka i morgon hur det känns. Jag återkommer i ärendet.

Det blir Billingens långlopp

Jag har känt mig ordentligt sliten efter onsdagens hårda träning. Dessutom har jag fått ont i ryggen. Men min bror som är naprapat har dock hjälpt mig och nu känns det bättre.

Körde ett lättare pass i går kväll med Mats och jag kände faktiskt av onsdagens bravader fortfarande. I alla fall så kände jag mig orkeslös i spåret. Det var bara att ta det för vad det var och försöka koncentrera sig på tekniken

Det var tal om att jag skulle åka ett lopp i Mattila nästa söndag men det bli Billingen långlopp istället. Det kommer genomföras på konstsnöspåret i Skövde. Blir nog 10-12 varv runt banan som de ska försöka öka på från 3,3 till 4 km.

Blir nog en del köbildningar eftersom det bara kommer att finnas två spår. Jag hoppas i alla fall kunna seeda upp mig ett snäpp till 5:e startled i Vasaloppet som är 35 dagar borta.

De pratade lite om Vasaloppet i Vinterstudion i morse. Då blev jag rejält sugen.


Rätt in i en gipsvägg

Nu när fartveckan är avslutad var tanken att jag skulle få lite distans idag, 40 km skidåkning hade jag planerat att åka i Falköping. Men som tur var läste jag på deras hemsida precis innan jag skulle åka. Spåret var avstängt för ungdomsträning i kväll.

Det var bara att ge sig iväg till Skövde istället. I Skövde var det hårda och lite isiga spår så det gick som hejsan till en början. 34 minuter på första milen är personligt rekord med råge.

Min entusiasm var nog lite väl hög för jag blev tröttare och tröttare ju längre tiden gick. Miltiderna närmade sig 40 minuter (i och för sig inklusive pauser och påläggning av Rode Rossa för att få fäste) och det var tydligt att jag närmade mig den berömda väggen. Om inte en betongvägg så i alla fall en gipsvägg.

Att säga att jag åkte sakta i slutet är ett understatement. Drygt 5 minuter tog sista kilometern att genomföra. Jämför det med 3:20-3:30-tempo i början av passet.

Men jag tror att det här passet var nyttigt (om jag återhämtar mig). Den känsla jag hade sista milen idag liknar den jag brukar ha i slutet av Vasaloppet.

Nästa helg kanske jag åker Mattila Skimarathon på 42 km norr om Torsby för att få ett bra seedningslopp. Visserligen går Billingens långlopp den helgen men med största sannolikhet kommer den tävlingen att gå på konstsnöspåret och det är jag inte jättesugen på.  Jag är ganska trött på det spåret nu och dessutom skulle det bli köbildningar och då skulle jag inte göra mig själv rättvisa.

Fartveckan avslutad

Så avslutades då min fartvecka med två timmars skidåkning på Billingen tillsammans med Mats.

Efter lite uppvärmning blev det 5 stycken intervaller på ca 1900 meter. Jag höll 3:30-3:40-tempo på intervallerna. Det är jag hyfsat nöjd med eftersom banan är ganska kuperad.

Efter det gjorde jag nåt jag borde göra oftare. Jag körde lite utan stavar. På de delar där det var läge för diagonalåkning använde jag bara benen och till en början var det svårt med balansen med det blev bättre och bättre. Det kommer jag nog göra fler gånger.

Kände lite i halsen i slutet av träningen. Hoppas jag inte håller på att bli sjuk.

Hög puls som planerat

Idag genomförde jag mitt spinningpass som planerat. 165 (86%) i snittpuls blev det och det är jag nöjd med. Precis som planerat alltså.


Fartvecka och stilstudie

Som det är nu handlar den mesta av min träning om långpass på skidor i ca 70-80% av maxpuls. Jag känner att jag behöver bryta av med lite fartträning och få upp pulsen lite (till 90% av maxpuls). Så denna vecka blir det intervallträning.

Idag körde jag 3x2400 meter löpning i Petersburg. Nog gick pulsen upp alltid men så väldigt fort gick det inte. Det går ungefär 30 sekunder långsammare på rundorna nu mot i somras. Men det är nog inte så konstigt eftersom jag inte springer lika mycket nu.

På torsdag blir det spinning och då kommer jag definitivt också få upp pulsen högt och i helgen blir det nog ett pass på skidorna om det finns spår. Då tänkte jag även då försöka mig på intervallträning.

I lördags när hela familjen var och åkte skidor så filmade Cilla mig och här kan du se resultatet. Vet inte om det ger så mycket men i den första sekvensen handlar det om stakåkning och i den andra diagonalåker jag.  Jag har svart och gult på mig och en röd mössa.


Fästet försvann

I går var hela familjen i Skövde och åkte skidor. Det var riktigt trevligt att se hur Oscar och Emma tog sig fram i spåret. Det finns en ganska bra slinga där som är 1,3 km. Efter att barnen kommit runt ett varv trodde jag att de hade fått nog men de ville köra ett varv till. Kul att se att de verkade trivas i spåret.

Efteråt körde jag två varv ensam innan det var dags att bege oss till McDonalds på vägen hem.

Idag fick jag återigen med mig Mats i spåret och ännu en gång blev det Falköping. Det skulle bli plusgrader så jag la på Rode Rossa, ett klister för plusgrader. Det gick bra till en början men sen kände jag hur det frös på under skidorna och efter det hade jag inte mycket till fäste. Men då fick jag ju i alla fall träna stakning. Stakåkningen känns för övrigt riktigt bra och jag hoppas att jag kommer ha mycket nytta av det 1 mars.

49 dagar kvar nu...

Om ni är superintresserade av hur jag tränar kan ni gå in på min träningsdagbok på Funbeat. Länk:
FunBeat.se

Tung träningsperiod

Jag är just nu inne i en ganska tung träningsperiod.

Det har blivit en del skidor den senaste månaden med långpasset i söndags som den tyngsta. Det passet har suttit i kroppen (mest benen) hela veckan. I går när jag var i Falköping var det tur att banan är ganska flack. Där kunde jag ägna mig åt stakåkning och spara benen en del.

I dag blev det gymmet och crosstrainer. Kändes bra att köra att köra ur kroppen lite.

Nu blir det lugnt fram till helgen. Då kan det nog bli ett skidpass igen.


Burkvalla och knirk i spåret

Oftast är det klisterföre när jag åker skidor.

Men idag fick jag faktiskt plocka fram burkvalla (Blå Swix) ur vallalådan. Vet inte när det hände senast.

I morse var det -10 grader och strålande solsken. Det "knirkade" rejält i spåret när man satte i stavarna.

Konstsnöspåret är utökat till 1950 meter och banan är nu rejält utmanande med många backar. Jag körde 20 varv, alltså nästan 4 mil, men var rejält trött mot slutet. I början kunde jag hålla 3:40-tempo men i slutet handlade det mer om 4-minuterstempo.

Bra att få ett långpass, 2,5 timmar, på skidor i alla fall. Nästa pass blir tisdag kväll tillsammans med Mats som också ska åka Vasaloppet.

56 dagar kvar nu...


RSS 2.0