Ingen mer träning i år

Skötte snökanonerna i söndags och passade på att köra lite stavlöpning eftersom det egentligen bara handar om övervakning.

Efter det har jag haft grym träningsvärk i framsida lår och vader. Trodde jag skulle få träningsvärk i armarna men icke.

Idag hade jag fortfarande känningar men gav mig ändå till Billingen och konstsnöspåret. 1,1 kilometer är den fortfarande även om pistmaskinen var där idag och preparerade för ytterligare 1 kilometer. 28 varv blev det idag. Kändes riktigt bra. Hade häng på en kille från Vänersborg. Han berättade att han åker i 3:e led på Vasaloppet och brukar åka på 5-5,5 timmar. Ett riktigt bra besked att jag hängde med honom såpass bra.

Men nu ska jag faktiskt vänta till nästa år innan nästa träning. Gott nytt år!


Igång efter julmaten

Efter att ha ätit en massa julmat och intagit god dryck har jag genomfört två träningspass. I fredags tog jag en löprunda i Petersburg där jag sprang två intervaller på 2400 meter.

I går var det skidåkning på programmet. Återigen var det Skövdes konstsnöslinga som skidorna fick nötas på. Jag hade lämnat in mina skidor på stenslipning och provade det ena paret, mina Atomic, efter detta (Mina Fischer får vänta tills föret är riktigt braI). Fick även med mig Claes som inte stått på ett par skidor på drygt 10 år. Han fick ta mina gamla Madshus som jag åkte Vasaloppet på 2003. Han åkte riktigt bra tycker jag.

Claes åkte 8 varv och jag 17 på den 1,1 km långa banan. Jag köpte nya skidskor i samband med stenslipningen men tyvärr fick jag ont i fötterna av dessa och fick byta med Claes efter några varv. Kanske går det bättre nästa gång. Egentligen kanske jag skulle ha storleken större men det är väl tveksamt om Intersport vill byta skorna om jag redan använt dem.

Ikväll ska jag sköta snökanonerna på Billingen igen. Har fått 18-22 denna gång, en lite bättre tid än förra gången. I morgon kommer troligtvis konstsnöslingan utökas till 2 km och kanske om nån vecka till 3,3 km. Men det beror på om kylan håller i sig. Och det ser den faktiskt ut att göra.

Det betyder att det kommer blir mer skidträning innan Vasaloppet.

Nytt pers!

Idag tog jag revansch för söndagens debacle.

Gav mig ut på min beprövade rullskidrunda förbi Hangelösa. Den rundan är 24 km och i somras åkte jag på 1.34.40. Den tiden har jag inte varit i närheten sen dess. Har legat på runt 1.40 några gånger men idag hade jag plötsligt fart under skidorna.

1.33.33 rullade jag in på idag, vilket betyder 3:52 i snittempo per kilometer. Den tiden är jag mycket nöjd med eftersom det var nollgradigt ute att jämföra med 20 grader i somras. Det rullar ju lite sämre när det är kallt ute.

Nu kan jag ta det lugnt på julafton och juldagen med gott samvete.

God jul!

Struligt kombipass

Eftersom spåren börjar smälta bort på Billingen hade jag planer på en riktig långtur på rullskidorna idag när övriga familjen var och mottog Scotts,efter deras andraplats i Dansbandskampen, på torget i Lidköping.

Men efter en dryg timma lyckades jag med något jag tyvärr är ganska bra på: Jag körde över min ena stavspets. Efter det blev det inte så mycket till rullskidåkning.

Men jag kom på att jag hade några slitna spetsar hemma och eftersom Cilla och barnen inte hunnit åka iväg till Lidköping ännu ringde jag hem och Cilla var så snäll så hon kom ut med spetsar till mig. (Jag befann mig två kilometer hemifrån). Det brukar vara ganska lätt att byta spetsar utan att värma men just idag satt den trasiga spetsen stenhårt. Jag försökte några minuter utan att lyckas så det var bara att ge upp och åka hem.

När jag kom hem bytte jag skor och tog på mig löparskorna istället. Det borde väl fungera bättre? Och det gjorde det faktiskt. Det blev ett lugnt pass med fyra långa intervaller.

Sammanlagd tid på passet blev 2.34 så det får jag väl trots allt vara nöjd med.

70 dagar kvar till Vasaloppet...

Isigt

Förkylningen släppte ganska snabbt så i dag kunde jag köra igång med träningen igen. Konstsnön i Skövde finns faktiskt kvar trots mildvädret men det var ingen vidare kvalitet på det idag.

Det var riktigt isigt och hårt. Jag hade vallat med klister men det hjälpte inte. Jag fick saxa upp för backarna och det är ju inte mycket till skidträning. Jag fick i alla fall upp pulsen i backarna, alltid nåt.

Jag stod ut i 1.22 innan jag åkte hem för att hämta julgran. Den står nu i garaget för att i morgon komma in i husvärmen.

Förkyld

Egentligen hade jag tänkt att åka skidor ikväll men eftersom jag har varit förkyld några dagar och fortfarande inte känner mig bra så blev det inget med det.

Lite julklappshandel blev det istället.

Kanske kan jag hinna bli frisk till helgen och då hoppas jag att det fortfarande finns spår på Billingen.


Inte riktigt där än

Nu har det kommit en del snö och 5 km-spåret var öppet på Billingen. Jag provade det idag men det var ingen höjdare. Mjuka spår och på några ställen fick jag hoppa för att inte skava sönder skidorna i grus.

Det blev konstsnön som vanligt i stället. Där var det däremot kanonspår. 1100 meter mäter spåret nu. Jag tyckte det gick bra när jag åkte men med jämna mellanrum blev jag varvad av en åkare i gult och svart från Ulricehamns IF.

"Det var väldigt vad han hade bråttom", tänkte jag innan jag såg att det var Dan Moberg som i år kom 19:e i Vasaloppet på 4.28, nästan exakt 3 timmar snabbare än mig. Inte så konstigt att det gick fort. Gjorde nåt tafatt försök att hänga på men jag var chanslös. Man kan lugnt säga att jag inte är där än. Kanske kan jag hänga på honom den 1 mars? Jag har ju hela 78 dagar på mig att komma i form...

Nattåkning och snösprutning

I går kväll var det snösprutning på programmet. Klockan 22 började jag mitt pass. Jobbet innebar att övervaka anläggningen och se så att allt fungerade.

Det var inte jättebetungande så jag hann med lite skidåkning också. Hittade en lite stump jag kunde åka på mellan snökanonerna. Det blev 3x30 minuters backträning. Jag varvade stakning med diagonalåkning. Blev faktiskt riktigt bra träning.

Kändes lite konstigt att åka skidor mitt i natten. Klockan 01.10 klev jag av skidorna för sista gången.

I morgon ska spåret vara klart och då kommer jag nog vara på plats. Men då blir det nog på dagtid...


En av snökanonerna.


Bäst att varna lite också


Så här fin husvagn har man att värma sig i.

Nattjobb väntar

Nu blir det kallare här nere efter några dagars mildväder. Då kommer konstsnösprutningen igång på Billingen igen.

Vi är några klubbar som har hand om detta och i morgon kväll/natt är det min tur att sköta snösprutningen.

Jag har fått den angenäma tiden 22-02 på min lott. Det är bara att ladda med kaffe, smörgåsar och tidningar.

Var ute på en löptur igår. Det var ett tag sen. Jag körde 3 stycken 2400 meters-intervaller på ca 10 minuter per styck. Riktigt jobbigt var det och det gick inte särskilt snabbt heller. Men bra träning för att öka syreupptagningsförmågan var det i alla fall.

Ny vallare till staben

Nu kan jag med stolthet presentera en ny person i min stab.

Emma kommer att valla mina skidor i fortsättningen och det känns bra att äntligen ha fått alla detaljer kring detta klara.

Bland hennes meriter kan nämnas att hon vallade Niklas Jonssons skidor i stafetten i Falun-VM 1993 och hela svenska landslagets skidor i OS 1994 i Lillehammer.


Orkeslös

Efter min premiärtur på skidor i onsdag har jag haft ganska mycket träningsvärk. Särskilt i benen.

Dessutom har jag varit lite småförkyld. I går var jag också på julbord och åt en massa mat och drack god dryck. Stora delar av innehållet kom dock upp i natt av någon anledning.

Inte konstigt att jag var orkeslös när jag åkte skidor i konstsnöspåret i dag. I dag orkade jag bara 16 varv och dessutom i ett mycket lägre tempo än i onsdags. Försökte ändå att koncentrera mig på tekniken. Försökte få till en bra diagonalåkning men det gick inget vidare. Stakningen känns fortfarande väldigt bra.

Nu ska jag vila upp mig och vid nästa träning ska jag ha mer krafter.

Säsongspremiär på skidor

Vilka kontraster.

I går kom vi hem från Makadi Bay i Egypten. Där hade vi det hur skönt som helst med sol, bad, snorkling, mat och dryck mest hela tiden. 25-28 grader har det varit. Nån träning har det inte blivit om man undantar lite simning i poolen. Avkoppling har istället stått på programmet och jag tror det var bra med ett 9 dagar långt träningsuppehåll för mig.

Så nu är jag rejält laddad för träning. Konstsnöspåret i Skövde är öppet så jag gav mig givetvis dit och åkte skidor. Det var min säsongspremiär på skidor. Har inte åkt nåt sen jag gick i mål på Vasaloppet. Kändes riktigt bra och det är framförallt stakningen som jag är mest nöjd med. Känns att jag blivit rejält bättre där. Men diagonalåkningen behöver jag nog förbättra men det kommer med mer träning på snö.

29 varv blev det på den 950 meter långa banan. Riktigt kul var det och jag kunde kört mer än de två timmar jag var där. Men klockan började bli ganska mycket och det var dags att ge sig hemåt.

Förhoppningsvis kan spåret hålla hela helgen och då kanske jag kan hinna med en runda till innan det smälter bort. Ni kanske förstår att jag hoppas på minusgrader.

.
Snygga snorklare i Makadi


Jättesnygg skidåkare i Skövde (och en jättebra och skarp bild med mobilen tagen av Karl)


RSS 2.0