Dags att tagga till

Efter Ymerloppet har jag medvetet tagit det ganska lugnt för att ge kroppen lite tid att återhämta sig, Så förra veckan blev det bara 2 skidpass.

Men nu är det dags att tagga till lite igen. I morgon tänkte jag ge mig iväg till Skövde och köra ett ganska hårt pass för att väcka kroppen lite. Sen blir det 1-2 korta pass till innan det är dags för årets upplaga av Vasaloppet.

Jag brukar ta det ganska lugnt på Vasaloppsveckan men i år har jag valt att vända på det, alltså att ta den lugna veckan en vecka tidigare. Hoppas det är rätt taktik för mig.

Sprang för övrigt backintervaller igår och det gick riktigt bra. Hade inga känningar i foten plus att intervallerna faktiskt gick något snabbare än i somras när jag var i bästa löpform...

Tiden redan klar?

Visst är det skönt att veta vad som väntar mig. Enligt Vasaloppets och IBM:s tjänst för att beräkna sin sluttid i Vasaloppet så blir min sluttid 5:40 vid en temperatur på -2 grader. Vad skönt. Då vet jag det. Nu slipper jag oroa mig för hur det ska gå. Kan ju tillägga att jag skulle bli väldigt glad om jag överhuvudtaget kommer i närheten av den tiden.


Vill ni testa själva gå in på: http://www-05.ibm.com/se/vasaloppet/?tab5


Start i 3:e led!

Gött!

Seedningen till Vasaloppet har just blivit klart och jag hamnar i 3:e led på Vasaloppet. Gränsen gick på 2:28 så mina 2:26 i Ymerloppet räckte. Det betyder också att jag kommer ha ca 2 500 färre åkare framför mig i starten mot i fjol. Nu kommer jag stå bland de 2 000 främsta.

Ett delmål för säsongen är avklarat!

Ett strålande lopp

Det var helt perfekta förutsättningar i dag när jag och två Falköpingsgrabbar åkte ner till Borås för Ymerloppet. Solen lös från en klarblå himmel och det var vindstilla. Det var väl ca -10 vid start. Sen var spåren väldigt fina också så jag såg fram emot en trevlig dag i tävlingsspåret.

Tävlingen kördes på en 10,5 km-bana (som iofs var ca 11) fyra varv. Jag fick väl ingen kanonstart men jobbade mig upp i fältet på första varvet som gick på 34 minuter. De efterföljande varven gick sen på 36, 37 och 39. Sista varvet var dock något längre eftersom vi fick göra en extrasväng för att komma till målet. Spurtade in i mål på 2:26:07 (km-tid på 3:23), en tid jag är mycket nöjd med. Segrade gjorde Johan Martinsson från IFK Skövde på tiden 2:03:35.

Jag hade bra glid idag och kunde faktiskt glida ifrån de flesta i utförslöporna. Banan passade mig också väldigt bra eftersom det var mycket stakåkning. Det här var faktiskt den allra trevligaste skidtävling jag har varit på. Hit kommer jag tillbaka om bara vädret tillåter.

Nu hoppas jag även att "Vasaloppsjuryn" tillåter mig att starta i led 3 på Vasaloppet om 2 veckor.

En milstolpe avklarad

Jag hade egentligen inte tänkt åka skidor idag eftersom jag tänkte vila tills jag ska tävla på söndag. Men vädret var alldeles för fint för att motstå en lite skidtur. 20 km på Billingen i strålande solsken var helt perfekt.

När jag nu kom hem summerade jag vinterns skidåkning och ser jag precis nu har passerat 100 mil. Det trodde jag aldrig innan säsongen började. Och det är ju inte slut än. Räknar jag rätt kommer jag nog upp i ca 115 mil innan Vasaloppet att jämföra med 75 mil i fjol.

Sen är det inte helt fel att jag innan snön kom hann åka en hel del rullskidor, närmare bestämt 58 mil mot 25 förra säsongen.

Nu återstår bara att skörda denna träning i form av bra resultat. Jag tänkte börja på söndag i Borås där Ymerloppet avgörs. Målet där är att åka såpass snabbt att jag tar mig fram till 3:e led i Vasaloppet.


På språng

Mina fotproblem är kända för de som följer min blogg och jag har länge funderat på att skaffa något slags inlägg för mina löparskor. Valet föll på hålfotsinlägg som ger min fot mer stöd och som gör att inte vänsterfoten "faller ner".

Tillsammans med kineseotejpning skulle väl detta göra susen? Ja, det gjorde det nog. Jag var ikväll ute i en timma, något jag inte varit sen i augusti eller nåt sånt. Men jag tog två gångpausar när jag fick lite småkänningar för att inte riskera nåt.

Jag tror detta kan fungera för mig och kommer fortsätta att springa med hålfotsinlägg kompletterat med tejpning. Men jag springer lugnt och försiktigt och tänker inte stressa. Det är gott om tid tills den "riktiga" löpsäsongen kör igång.

Strålande skidväder

Har precis kommit hem från Billingens fina skidanläggning och idag lös solen från en klarblå himmel. -8 grader var det och det var naturligtvis upplagt för en riktigt fin skiddag. Och det blev det också. Spåren var lite mjuka och tröga efter all nysnö som kommit men det spelade mindre roll. Det var riktigt trevligt att inte bara staka som jag brukar göra på gröna milen. Nu fick jag träna på diagonalåkning och det kan vara nyttigt.

Såg förresten älg i spåret i onsdags när jag var på Billingen. På mitt sista varv på 5 km-slingan såg jag samma 2 älgar vid 3 olika tillfällen. Medans jag följde spåret genade de ganska kraftigt men vi gick i mål ungefär samtidigt. De hade faktiskt en riktigt bra avslutning i backen upp mot parkeringen...

Knackade på dörren men blev inte insläppt

38 sekunder.

Så nära var jag att hamna i led 3 på Vasaloppet. Idag blev seedningen klar efter helgens lopp och hade jag åkt under 2:31 så hade jag hamnat ett led längre fram. Inte jättekul men ingen katastrof heller. Led 4 är helt OK men nu blir jag bra sugen på att ställa upp i ett lopp till för att ge det en chans att klara gränsen.

Jag har också börjat springa så smått. Men det krävs att jag har något slags stöd för foten. Just nu kör jag med kinesiotejp och det fungerar ganska bra. Jag ska ge tejpen chansen några veckor och sen ska jag utvärdera tillsammans med Skövde Rehabcenter som har hjälpt mig mycket. Bland annat har jag varit där och fått en del akupunktur.

Här kommer jag Dan!

Äntligen var det dags för tävling igen. Denna gång var det Billingens långlopp i Skövde. Förutsättningarna var inte helt perfekta med ca 4 plusgrader, regn, blåst och bitvis hagel och snö. Men att det överhuvudtaget fanns spår på Billingen efter mildvädret är ju helt fantastiskt. Jag la på rött klister och hoppades på det bästa. Dagen till ära passade jag även på att rilla mina skidor.

Jag hade väl ingen direkt plan idag mer än att jag skulle försöka trycka på rejält när det blev stakning på platten. Jag lyckades också med detta första halvan av loppet (kördes 2x21 km) då jag varvade på 1:12 (hade riktigt bra glid). Då hade jag en förhoppning om att hamna under 2:30. Men jag märkte direkt när jag gav mig ut på varv 2 att det gick trögare än varvet innan. Det berodde nog på att det var mer uppkört men kanske även på att jag började bli trött. En riktigt jobbig hagelskur eller vad det var behövde jag inte heller i det läget. Allt blev blött och jag började frysa om händerna.

Fästet försvann där också nånstans och det blev till att försöka sig på bara stakning resten av banan. Detta klarade jag väl hyfsat även om jag fick springa i några av backarna för att ta mig upp. Men jag fick kämpa på rejält i den motvind som var bitvis och jag var tyvärr "smart" nog att ligga först i en klunga och dra i 8-10 km innan de efterföljande åkarna sa tack och hej till mig med 4 km kvar av loppet.

Det var bara att jobba på sista biten in men tyvärr klarade jag inte att komma under 2:30. 2:31:37 blev i alla fall min slutgiltiga tid och den är jag riktigt nöjd med. Men det är nog tveksamt om tiden räcker till led 3 på Vasaloppet men det spelar mindre roll. Äntligen fick jag göra ett lopp som jag är nöjd med. Dan Moberg (bilden till vänster) vann på 1:58:45 och han vann med över 10 minuter före tvåan.

Roade mig för övrigt med att jämföra mig lite med Dan. Jag har mött honom ett flertal gånger och glädjande nog närmare jag mig honom mer och mer. Nedan kan ni se min jämförelse (tiden är antal minuter efter Dan):

Stråkenloppet 2003: 66 min
Stråkenloppet 2010: 56 min
Billingens långlopp 2010: 43 min
Landvetter långlopp 2011: 38 min
Billingens långlopp 2011: 33 min


RSS 2.0