Feber

I morses hade jag tänkt köra ett distanspass på längdskidor. Men igår började jag få feber och det hänger i även idag. Så nu är det bara att ta det lugnt och låta detta gå över.

Tar det kallt

Jag har inte tränat alls sen mitt skidlopp i söndags. Riktigt skönt faktiskt att ladda om batterierna lite.

Jag är i Finland just nu och i morses hade jag tänkt ta mig en liten löprunda men när temperaturmätaren visade -20 och när det blåste rejält var det inte riktigt läge.

Ikväll hade det lugnat ner sig lite och -15 kändes riktigt behagligt. 80 minuters löpning i Vanda, Helsingfors fick bli min konditionsträning.

I helgen när jag kommit hem får det nog bli en skidtur i alla fall. Hoppas det inte är lika kallt då.


Nja, det här gick inte jättebra

Efter en sån här vinter och när det är -7 grader ute förväntar man sig hårda fasta spår när man tävlar.

Men ack vad jag bedrog mig. Arrangörerna av Stråkenloppet hade lyckats med konsten att ha lösa spår. På vissa ställen sjönk stavarna ner flera decimeter när man stakade. Men det var ju lika för alla.

Jag hade tänkt mig en tid runt 2:30 på det jag trodde skulle vara 40 km (var drygt 43 km) men det fick jag glömma ganska snabbt. Det var trångt i början också och först efter ca 10 km kunde jag åka i min egen fart. Men under 3 timmar skulle jag väl ändå klara? Nej då. Trots en rejäl forcering mot slutet lyckades jag inte. 3:00:38 blev min tid och det är jag naturligtvis inte nöjd med. Det blev tyvärr inte så mycket stakning för mig idag så jag blev rejält trött i benen mot slutet krampen gjorde sig påmind lite då och då. Visst var spåren inte i kanonskick men en bit under 3 timmar borde jag ändå klarat av tycker jag. Segraren Dan Moberg hade nog också ganska tufft. Han gick in på 2:04.

Nej, det här är jag inte riktigt nöjd med. Jag tycker ändå att jag är bättre tränad i år plus att min teknik har blivit lite bättre. Men det är väl bara att ta nya tag.

Får nog fundera på att starta i Billingens långlopp om två veckor. Det loppet går på gröna milen på Billingen. Där trivs jag och där är det hårda och fasta spår. Kanske passar mig bättre...


Formtoppning pågår

Denna vecka är det formtoppning på programmet. Inför söndagens lopp i Mullsjö tar jag det riktigt lugnt. I tisdags körde jag lite i Petersburg. Tyvärr vallade jag bort mig så jag hade noll fäste. Men jag fick till ett bra stakpass i alla fall.

I går var det barnens tur att åka. Barnens Vasalopp körde barnen i Skövde igår tillsammans med kompisarna Albin och Linus. Det gick riktigt bra. Det var svårt att få med dem hem efteråt.

I kväll var det min tur igen och återigen blev det riktigt lugn. Denna gång la jag på riktigt kletig valla (Swix VR60) så nu fick jag rejält bett. Kanske lite för bra eftersom glidet inte var någon höjdare. Men nu fick jag istället träna på diagonalåkning och körde en del utan stavar.

Jag har haft lite känningar i ryggen efter den tuffa femmilen i fredags men jag fick lite behandling av min bror i går. Det ska nog inte vara någon fara vad gäller tävlingen på söndag. Så nu ska jag bara se till att ladda inför det ganska viktiga 40 km-loppet.

Min nya träningskompis

Efter det tuffa passet i går var det skönt med väldigt lugn skidåkning idag när Oscar invigde sina nya skidor i Petersburg.

Vi åkte ett varv runt 2,4 km-banan och sen tog vi lite korv med bröd innan Oscar tog en liten runda till. Men då gick jag med och tog bilder istället. Oscar verkade tycka att det var kul och det är jag glad för.


Min nya träningskompis

Inte Holmenkollen men det kändes så

Långpass är bra inför Vasaloppet. Så varför inte en femmil så där på fredagseftermiddagen? Billingens gröna mil ger inte många höjdmeter men idag kändes det som det. Jag kände mig seg från start och kom aldrig riktigt in i det.

Jag hade också något bakhalt så jag fick kämpa med tekniken för att komma nån vart i diagonalåkningen. Så det kändes som jag var ute på Holmenkollens femmil. Jag hade tänkt mig lugn och fin åkning men det blev ett riktigt tufft pass.

Nu ska jag ta det ganska lugnt fram till säsongens första tävling som är nästa söndag. Jag ska försöka komma i bra form till Stråkenloppet i Mullsjö så jag förhoppningsvis kan seeda upp mig till fjärde startled. Det kommmer bli tufft men jag ska ge det en chans.

Nu börjar jag med intervaller

Säsongens skidträning har hittills handlat om distans. Träningen har gått ut på att samla tid i spåret helt enkelt. Men nu är det hög tid att lägga in lite intervallträning. Ikväll tog jag mig ut till Planteringen igen där det finns ett fint spår på åkern.

Efter lite uppvärmning blev det först några stakintervaller, ca 400 meter i svagt lutande backe. Jag drog på med några intervaller med diagonalåkning också. Jag avslutade med 3 stycken långa intervaller=ett varv på ca 1900 meter.

Kan även berätta att jag var i Skövde i lördags och åkte. Det var helt fantastiskt vinterväder och riktigt bra spår. Jag hade med mig min granne Anders men han fick tyvärr ont i ryggen efter bara några kilometers åkning. Han åkte till Statoil och tog en kaffe medans jag körde på lite till...


Löpning för en gång skull

Det har blivit en hel del skidåkning den senaste tiden. I måndags kväll gjorde jag något jag inte gjort sen 2003, ett skidpass i Skara. Jag åkte på åkern vid Planteringen. Fantastiska spår som kommunen dragit där. Det är en slinga på knappt 2 km. I de hårda spåren kunde jag hålla ett högt tempo (ca 3:35-tempo). 10 varv blev det iförd pannlampa.

Idag var det sen dags löpning, något jag inte gjort sen veckan innan jul. En timmas lugn jogg i snöfall i Skara. Kallt till en början men faktiskt riktigt skönt mot slutet. Bra fäste hade jag faktiskt också.

I morgon blir det slalom i Falköping med barnen. Men sen ska jag nog tillbaka till spåret vid Planteringen igen. Har köpt säsongskort på Billingen i år. Får se hur mycket jag utnyttjar det nu när det finns spår på närmare håll.

Spår överallt

Vilken härligt vinter det har blivit. Nu finns det skidspår var man än tittar känns det som. I tog jag en sväng med svärfar på den gamla järnvägsbanken mellan Götene och Lundsbrunn. 2 vändor på 8,7 km blev det först och sen avslutade jag med 2,5 km utan stavar.

Jag känner mig fortfarande lite sliten så nästa pass får bli löpning. Men jag är rejält sugen på skidåkning nu när man ser alla fina spår. Utanför Skara på en åker nedanför Planteringen har de dragit upp jättefina spår. Där måste jag bara åka. Men jag får nog ta det där nödvändiga löppasset först. Lovade mig själv för ett tag sen att inte glömma bort löpningen. Det kommer trots allt en löpsäsong snart även om det inte känns så nu.


RSS 2.0