Träning i grupp - ovanligt för mig

De flesta av mina träningar brukar jag avverka ensam.

Men nu kan jag plötsligt träna i grupp antingen tisdagar eller torsdagar. I tisdags gav jag mig ut till cykelvägen mellan Skara och Axvall (Finnatorp). Eftersom det var mörkt var det pannlampa som gällde. Jag har ingen egen men jag lånade Oscars. Den vann han på Mössebergslunken.

Det gick bra till en början men efter ett tag lossnade pannlampan och den föll i backen. Som tur var dök Magnus Lund upp ur mörkret. Han var också ute och tränade rullskidor i mörkret. Med hans lampa kunde vi hitta alla bitar till Oscars pannlampa. Tur det, annars hade nog inte Oscar blivit så glad.

Sen körde vi vidare på Magnus lampa. Han berättade även att de kommer vara ett gäng som kommer träna där på tisdagar i fortsättningen. Perfekt för mig. Då vet jag att jag får sällskap om jag tränar rullskidor på tisdagar. Men jag får nog köpa mig en egen pannlampa.

Ikväll har jag tränat med Istrum. De tränar varje torsdag och då handlar det om löpning. Det var väl cirka 30 stycken , barn och vuxna, i olika åldrar som var där. Vi delade upp oss i grupper och fyra av oss tog en runda på dryga timman. Även här var det pannlampa som gälle. Det blev jag som fick ha pannlampan och anföra fältet.  Efteråt var det bastu och fika. Trevligt. Den träningen kan det nog bli fler gånger.

Lyckad dag på Billingen

Det blev en hellyckad dag på Billingen för hela familjen. Alla fyra var med i Billingehusloppet och det gick bra för allihop.

Oscar och Emma startade i Knatteloppet, 1,6 km, för barn upp till 10 år. Oscar kom i mål på 10 minuter ungefär mitt i fältet. Oscar jobbade på bra trots att han var rejält trött mot slutet.. Bra kämpat.

Emma var dryga minuten efter Oscar och kom också hon ungefär i mitten av resultatlistan. Mycket imponerande eftersom hon bara är fyra år och tävlade mot barn som är mycket äldre än henne. Fantastiskt också att hon tog sig runt hela vägen utan att stanna en enda gång.

Jag och Cilla sprang 10,5 km. Cilla sprang runt på 56,23, en tid hon ska vara mycket nöjd med. Hon tyckte det var extra kul också att hon lyckades slå storasyrran Veronica som sprang på 56,45 i fjol.

Själv hade jag som mål att komma under 45 minuter och det klarade jag. 44,00 blev min tid. En rejäl förbättring mot i fjol då jag sprang på 47,39. En 8:e plats i H35 blev det för mig.

Det här var sista löptävlingen för i år. Nu är det full satsning mot Vasaloppet som gäller. Mycket rullskidor med andra ord. Vill ni heja på så ses vi på cykelvägen mellan Skara och Axvall...

Träningslägret avslutat

Sitter på hotellrummet i Stockholm och andas ut efter mitt tredje och sista träningspass på mitt miniläger.

Igår blev det ett riktigt lugnt pass på Kungsholmen för att återhämta mig från det tuffa passet i tisdags. Fick sällskap av en trevlig kille från Växjö efter halva rundan och det gjorde att jag inte tänkte så mycket på min sega ben.

Ikväll gav mig av till Lill-Jansskogen där det finns ett motiionsspår. Riktigt tuff terräng där visade det sig. Den ena slingan mätte knappt tre kilometer och där körde jag två intervaller (ett varv per intervall).

Efter det var det fartlek som gällde med prioritering på korta intervaller för att få lite fartträning inför Billingehusloppet på Söndag. Då ska jag ta revansch på mig själv från i fjol då jag sprang den 10,5 km långa banan på 47.34. Mitt mål är att ta mig runt på 45 minuter.

Förhoppningsvis kan jag med några dagars vila nu få en liten formtopp.

Jag tog placeringar

Nu har äntligen placeringarna på mellantiderna kommit på Lidingöloppet. Det visade sig att jag tog placeringar hela tiden. Hade loppet varit längre så hade jag nog kommit bland de tusen bästa...:-)

DistansTidPlac
5,5 km0.27.111523
10 km0.48.341497
15 km1.12.181449
20,2 km1.39.301308
25 km2.02.551197
Mål2.27.001081

Irrade runt på Djurgården

Idag var första dagen av tre på mitt träningsläger i Stockholm. Jag tog ett långpass på Djurgården med 6 stycken 1000-metare med ca 4:15-tempo.

Det gick bra till en början men efter ett tag började jag förstå att jag inte visste var jag var. Jag fick helt enkelt chansa lite men det gick inte särskilt bra. Efter en lång stund var jag tillbaka på ett ställe som jag varit på en halvtimma innan. Om ni tittar på bilden nedan kan ni se hur jag sprang.P.S. När jag ändå är här passar jag också på att gå en programmeringskurs.


Hemmagymmet

Den mesta delen av min träning handlar om att förbättra konditionen. Det är också det jag skriver om mest här på bloggen. Men jag kör faktiskt en del styrketräning också. Ungefär två gånger i veckan blir det styrka i pannrummet i källaren. Oftast handlar det om 10-15 minuter. Men idag blev det faktiskt drygt en halvtimma. Men då var jag på övervåningen och såg MoDo-Frölunda samtidigt.

På bilden nedan kan ni se hur det ser ut där jag tränar. Kanske inte jätteinspirerande men jag brukar titta till mina diplom och nummerlappar från tidigare Vasalopp för att få lite inspiration. Till höger finns plats för flera...


Det rullar (inte) på

Jag var så nöjd i augusti när jag satte nytt rekord på min 24 km långa runda runt Hangelösa.

Men nu är jag inte ens nära. 8 minuter långsammare idag än då är en evighet. Det känns helt enkelt som det rullar tungt.
Vad beror det på då?
* Det är kallare nu än i augusti och då rullar det något långsammare.
* Det blåste en del idag och det känns som man förlorar mer i motvinden än man vinner i medvinden.

Jag tror och hoppas på att dessa två punkter är förklaringen. Att jag skulle vara sämre tränad tror jag inte på. Tekniken kan ju gå lite upp och ner men det känns som tekniken stämde ganska bra idag ändå.

Alltså: Bara att träna på och inte bry sig om hur fort det går...

Protesten gick igenom

Efter att jag spurtat förbi Rosa Pantern i Lidingöloppet men ändå var efter honom i resultatlistan skickade jag naturligtvis in en protest. Och nu har den plötsligt gått igenom och min tid har justerats med fyra sekunder ned till 2.27 blankt. Titta bara här:

1081Anders Carlsson72Istrums SKSWE8132.27.00
1082Lennart Rosa pantern Hansson53Hällesåker IFSWE11122.27.01

Det är härligt när rättvisan segrar...

Ett bra test

Det var ett tag sen jag testade min kondition så idag var det dags för coopertestet. På 12 minuter ska man springa så långt man bara orkar. 3200 meter hann jag idag. I januari kom jag 2900 meter och i juni 3100.  Det går åt rätt håll...


Det här glömmer vi inte

Idag har Oscar och Emma deltagit i Mössebergslunken, deras första tävling någonsin. Helt underbart att se barnen få på sig nummerlapp och ge sig i väg. Emma tvekade några sekunder innan hon sprang iväg men sen satte hon fart  och blev tolva. Oscar rivstartade och låg med i täten i början men sen tröttnade han lite och blev sjua på den 500 meter långa banan på Mösseberg i Falköping.

När de kom i mål fick de medalj och sen fick de hämta ut var sitt pris vid prisutdelningen.

Helt klart gav detta mersmak för både barnen och mig och Cilla. Vi får se när nästa tävling blir.


Oscar har ryckt ifrån några konkurrenter efter halva loppet.


Emma är fokuserad i sin första tävling.

Det här glömmer vi

Idag började min Vasaloppsträning på allvar. Backträning på rullskidor och jag var riktigt laddad.

Men det blev inte alls vad jag hade tänkt mig. Orkade knappt ta mig upp för Uddetorpsbacken som är drygt 500 meter. Försökte i alla fall fem gångerm innan jag gav upp och körde på någorlunda plant underlag istället.

Men det gick inte mycket bättre det. Jag kom verkligen ingenstans. När jag sen nästan blev omkörd av en kvinna med barnvagn och två hundar fick det vara nog. Bara att ge upp passet.

Nu kan i alla fall allt bli bättre i fortsättningen.

Återhämtning

Jag har faktiskt fortfarande träningsvärk efter Lidingöloppet så jag ligger ganska lågt med träning just nu. Idag tog jag mina första löpsteg efter målgången i lördags. En knapp timmas lugn löpning blev det.

Nu börjar jag också snegla mot Vasaloppet. Min träning framöver kommer handla en del om rullskidor och styrketräning. Men jag kommer även träna löpning och spining.

På lördag kommer Emma och Oscar starta i sina livs första löptävling. I Mössebergslunken ska de springa 500 meter. Det ska bli mycket intressant och roligt att se.

RSS 2.0