Mängd

I söndags gjorde jag ju första tremilen.

I tisdags blev ett riktigt långpass på Mösseberg. De hade fått till riktiga kanonspår. Drygt fyra mil fick jag till och till en början hade jag bra fart under skidorna. Mot slutet kroknade jag rejält men skönt ändå att få ett långt skidpass i kroppen.

I går blev skidträningen lite kortare då jag var med familjen i Götene. Två sträckor á 8,7 km blev det för min del i alla fall.

Jag är nu uppe i 42 mil längdskidor i vinter. Det känns inte helt fel. Hoppas nu bara att vintern får vara kvar hela perioden fram till Vasaloppet.

Första tremilen

Jag har åkt en del längdskidor i vinter men idag var första gången jag kom upp i tre mil i spåret.

Men det var inga lätta mil på Billingen. Snön vräkte ner och det var tur att det fanns åkare före som spårade åt mig. Kände mig ändå stark och det gick riktigt bra trots det något tröga föret.

Sista varvet på milen blev jag dock ensam. Kanske berodde det på att det mörknade och att man knappt såg en meter framför sig? Och att jag var ensam märktes direkt på farten. Det låg ett lager snö i spåret och det gjorde att det gick ännu trögare. Men det var bra träning för mig och jag hade faktiskt inget emot att det snöade idag. Så länge spåren håller och de inte är för mjuka så funkar även diagonalåkningen och stakning med frånskjut utan problem.


Snö, snö och mera snö

I går var det för kallt för att åka skidor.

Inatt kom det 1 dm nysnö. Och snöat har det gjort nästan varje dag ett bra tag nu och det gör ju att skidspåren inte blir så hårda och fasta som man vill.

Jag gav mig ändå ut till Petersburg för att prova lyckan i dag. Jag tror att ett par åkare hade åkt före mig så det fanns i alla fall lite spår att följa. Men det var nästan som att spåra själv och det gick naturligtvis ganska trögt. Det spelar ju mindre roll med tanke på att stakningen ger lite mer. Men tyvärr är det svårt att få till diagonalåkningen när det är så här löst i spåret.

Men varför klaga. Jag hade ändå en ganska trevlig tur i vackert vinterväder. Men jag hoppas att jag får bättre tur med vädret i fortsättningen så jag kan bedriva den träning jag önskar.

Jag önskar er även en God Jul!

Inställd tävling

Ikväll hade jag tänkt att vara med på en skidtävling (10 km) i Råda. Men idag har det varit rejält kallt här och därför blev tävlingen inställd.

Så det blev till att hitta på lite träning inomhus istället. Tur att jag har motionscykeln. Den har verkligen kommit till användning nu i vinter.

Men nästa pass får nog bli skidor i alla fall. Jag känner att jag behöver ett riktigt långpass.

Tekniktips - precis vad jag behöver

I höstas blev jag som jag skrivit medlem i IFK Skövde. En av anledningarna var att jag ville ha hjälp med tekniken.

De har träning varje torsdag men det har inte passat hittills. Men tränaren Mikael Svensson ställde upp och mötte upp mig på Billingen i morses istället. Med sig hade han sin son Emil och vi tre åkte tillsammans första milen. Jag fick många värdefulla tips hur jag kunde förbättra min teknik vilket jag är evigt tacksam för.

Några ovana muskler fick helt klart jobba och jag tror att jag kommer att ha träningsvärk i morgon faktiskt.

Nu ska jag försöka kommer ner till nån torsdagsträning snart för att få mer teknikträning. Tills dess får jag försöka träna på de bitar jag fick idag.

Drömspår

Hårda, fasta spår.

Något man längtar efter som längdskidåkare.

Tyvärr får man det inte så ofta men igår blev det så. Efter lördagens mildväder blev det kallt igen igår och då frös spåren till perfekt. Spåren i Petersburg var riktigt fina och det gick ganska fort. 3:25-tempo i åkning är inte fy skam för min del och mycket har jag att tacka spåren för det. Naturligtvis blev det mycket stakning på den flacka banan och det passar mig perfekt. Bra träning inför Vasaloppet blev det också. Kan man önska såna här spår söndagen den 6 mars?

Nötning av cykelsadel

När jag är uppe i Stockholm på kurs brukar jag ha för vana att träna löpning på kvällarna.

Denna veckan har jag varit här på kurs men eftersom mina vadmuskler inte verkar tycka om löpning blev det inget av den varan den här gången. Men som tur var har de ett litet gym på hotellet där det bland annat finns motionscyklar.

De kvällar jag varit här har jag passat på att använda en av cyklarna för att få lite konditionsträning. Bra var även att det fanns en TV på gymet och att det var handbolls-Em för damer. Idag fick jag dock nöja mig med Förkväll. Det gick det med även om det var lite svårare att motivera sig till träning när man såg all god mat och dryck.

Till helgen får det nog bli lite skidåkning för min del i alla fall. Börjar bli lite trött på cyklandet nu.

Längdvecka

Den här veckan blev en riktigt längdvecka. Totalt blev det fyra pass på lika många spår:
Tisdag: Billingen
Onsdag: Götene-Lundsbrunn
Lördag: Planteringen
Söndag: Råda

Råda var en ny bekantskap för mig även om jag tidigare sprungit Rådalunken i samma spår. Och milen i Råda är precis så jobbig som jag hade fruktat. Avslutningen är grym och då gäller det att ha fäste under skidorna. Jag hade väl inget superfäste idag men då fick jag verkligen jobba med tyngdöverföringen och fick faktiskt till en ganska bra åkning uppför. Råda kommer jag nog återkomma till.

6 timmars skidåkning fick jag till denna vecka och det är ju inte illa. Men nästa vecka ska jag på kurs i Stockholm och då blir det ingen skidåkning. Jag får nog vänta med nästa skidpass till söndag. Kanske hittar jag ett nytt ställe att åka skidor på då.

RSS 2.0