Gott nytt år!

Då var årets sista träningspass genomfört. Jag avslutade året med att åka till Billingen för tre varv på gröna milen. Spåren var riktigt fina. Tyvärr var jag lite seg i kroppen efter mitt läger men det var bara att kämpa på. Första milen klarade jag av på 37 minuter, andra på 39 och sista kämpade jag mig in på 41. Ett ganska bra pass ändå där jag tänkte mycket på tekniken.

Jag har räknat efter hur mycket jag har tränat under året. Sammanlagt har det blivit 255 timmars träning under 2009 (ca 5 timmar/vecka).

Så här har träningen fördelats:
109 timmars löpning.
64 timmars längdskidåkning.
25 timmars cykling/spinning.
19 timmars rullskidåkning.
17 timmars styrketräning.
21 timmars övrig träning (tex stretching, crosstrainer, simning).

Ett gott träningsår 2009 blev det.

Tävlingsmässigt så gick det väl inte jättebra i Vasaloppet och i Göteborgsvarvet men efter det så släppte det. Min löpning blev riktigt bra fram emot sommaren och hösten och för första gången i mitt liv klarade jag milen under 40 minuter. Putsade detta till 38,40 på bana i september. Men Lidingöloppet är ändå något jag är mest nöjd med under året. 2:17 var långt bättre än jag hade förväntat mig. Känns inte som det är jättelångt kvar till mitt mål på 2:15 där.

Ny hoppas jag på ett lika gott träningsår 2010 och att jag för en gång skull får vara nöjd efter ett genomfört Vasalopp.

Gott nytt år på er!

Full hand

I går avslutades mitt miniläger i Mora men en "Full hand", ett träningsuttryck för 5 timmars träning samma dag.

Jag började med teknikträning tillsammans med Lars på förmiddagen följt av lite lugn skidåkning. 

På eftermiddagen blev det ett långpass på 3 timmar i rejäl kyla. Det var meningen att jag skulle ta det ganska lugnt men när Lars kom skejtande tillsammans med Martin Johansson (moraåkare och orienterare) skulle jag naturligtvis försöka följa. Jag fick ta i rejält för att hänga på samtidigt som de inte behövde ta i särskilt mycket. Efter det blev det lite lugnare åkning...

Tyvärr frös korken till vätskebältet fast så jag blev utan dricka sista timman. Det blev en rejäl soppatorsk mot slutet. Men i mål tog jag mig i alla fall.

Sammanlagd träning för dagen blev 5:15. Det är nytt rekord för mig vad gäller träning. 9 timmars skidåkning blev det på mina två dagar upp i Mora. Det får jag vara riktigt nöjd med.

Nöjd är jag också med alla tips från Lars och ett trevligt sällskap under mitt läger.Lars Suther och jag under en skidtur i Hemus

Test av vasaloppsspår

En heldag med skidåkning i moratrakten är avslutad. I morse åkte jag upp till Mora och hann med ett 30 km långt distanspass på förmiddagen. Provade spåret mellan Hökberg och Mora fram och tillbaka.

Efter det tog jag en titt på Morapinglan, ett 10 km-lopp i fristil. Jag tittade extra på åttondeplacerade Lars Suther, en moraåkare jag är här för att åka skidor med.

Nu ikväll tog jag och Lars en sväng till Eldris två gånger. Det blev ca 20 km ganska lugn åkning. Lars ska kolla på min teknik och i morgon ska vi träna teknik och han ska även filma när jag åker. Det ska bli intressant att se sig själv åka skidor. Det är framförallt min diagonalåkning som behöver förbättras så där ska Lars komma med lite tips.


Familjetur i skidparadiset

Idag har hela familjen varit i Falköping och åkt längdskidor. Här kommer lite bilder från detta. Härligt väder och underbar miljö att åka i.

God jul!

Äntligen premiär

Idag var det äntligen dags för riktig skidåkning. Visserligen var jag i Torsby för ett tag sen och åkte i tunneln men det här var säsongspremiär för skidåkning utomhus.

Jag åkte upp mer eller mindre på chans till Mösseberg och jag hade tur för de hade precis fixat till ett 1 km långt konstsnöspår. Det var också spårat i natursnö på några ställen men det var med risk för skador på skidorna man hade fått åka där. Så det blev konstsnöspåret för mig.

30 varv blev det idag varav 3 av varven kördes utan stavar. Jag vågade köra för mycket diagonalåkning idag eftersom det var ett tag sen senast. Ljumskarna brukar ta stryk. Hoppas jag slipper alltför mycket träningsvärk så jag snart kan åka mer skidor.


Här ska det bli skidspår

Sitter just nu uppe på Billingen och tittar ut över snökanonerna på skidstadion. Det flyter på ganska bra. Har fått hjälp av några från kommunen att flytta några kanoner för att inte all snö ska komma på samma ställe.

På söndag tänkte jag åka skidor men det är inte säkert att det kommer vara klart här i Skövde men i Falköping hoppas jag kunna åka. Jag längtar till att åka skidor nu.

Så här ser det ut på skidstadion just nu:


Snökänsla

Nu är kylan och snön äntligen här. Men det dröjer nog några dagar till innan det finns spår på Billingen eller Mösseberg. Den snö som har kommit räcker inte och snökanonerna behöver några dagar på sig för att producera tillräckligt med snö.

Så jag får snällt vänta på att få åka skidor på snö.

Ikväll fick jag nöja mig med snökänning med löparskorna på fötterna. 1 timmas löpning med snö som underlag var faktiskt riktigt skönt. Mjukt och inte alls halt. Framåt slutet av veckan hoppas jag kunna rapportera om lite skidåkning på snö också.

Det nyttiga långpasset

Ska man åka Vasaloppet är det viktigt att vänja kroppen vid att hålla på länge.

Då är naturligtvis långpass viktigt. I dag fick jag till det på rullskidorna. Det blev en runda förbi Axvall, Norra Lundby, Varnhem och tillbaka igen. Ca 34 km blev det. Jag hade lite dåligt fäste med stavarna så det får nog bli att jag köper nya snart.

Men nu verkar kylan vara på väg så förhoppningsvis blir det skidåkning på konstsnö någon gång nästa vecka.

Lucköppning

Mina barn öppnar luckor i sina jukalendrar varje dag nu i december fram till julafton.

För min del handlar om att hitta luckor. Luckor som kan utnyttjas till träning. I tisdags hittade jag 30 minuter på kvällen och gav mig ut och sprang. Det var riktigt halt ute så det passet gav inte så mycket.

I går var jag först på möte i Stockholm och flög sen direkt till Danmark. Jag hann precis till hotellet för att få mig en Tuborg grön framför Champions League.

I morses fanns det en liten lucka innan jag skulle till kontoret här i Danmark så det blev en liten morgonjogg innan frukost.

Till helgen hoppas jag hitta en större lucka så att jag kan ta ett distanspass på rullskidorna.

Håll käften

Det var två år sen senast.

I går var det dags igen. För skidgångsintervaller i slalombacken på Kinnekulle alltså. Backen på kullen är drygt 300 meter lång och det är ca 70 höjdmeter.

Med hjälp av stavarna ska man alltså försöka gå/springa upp för backen. Och jag kan säga att det är riktigt jobbigt. Jag hade glömt av hur jobbigt det var.

Jag startade i alla fall friskt på första intervallen men efter ca 1 minut tog jag helt slut och fick börja gå. Efter en stund hade jag hämtat mig och kunde börja springa igen. Det blev lite blandad gång och löpning på vägen upp. Backen avslutas med en rejäl brant och när man redan är rejält trött blir den en utmaning.

När jag var halvvägs uppe på tredje intervallen hade jag problem med motivationen. Det var blött, halt, mörkt och mjölksyran sprutade. Jag försökte intala mig att Wolfgang Pichler stod och gapade på mig precis som han brukar göra med skidskyttarna. Men det sporrade mig inte nämnvärt. "Håll käften, gubbjävel!", muttrade jag för mig själv och fortsatte kämpa mig upp för backen.

Sex intervaller blev det till slut innan jag till slut kunde pusta ut. Jobbigt men nyttigt kan man nog sammanfatta det här passet med.

Vinterlöpning

Det är något speciellt med vinterlöpning.

Det är kallt. Det är halt. Det är mörkt. Men det är ganska skönt när man väl kommer igång. Man får ta det lite lugnare än vanligt och bara njuta av löpningen. Inga krav på att springa snabbt. Långt och lugnt är det som gäller.

Idag började rundan lite lugnt som planerat men efter ett tag kändes det så bra så jag ökade. Så det slutade med att det blev en snabbdistans. Så ikväll blev det kort och snabbt istället.

Ingen riktig vinterlöpning alltså. Men trevligt ändå.

RSS 2.0