Packat och klart

Då var väskorna packade inför morgondagens avfärd.

Börjar bli lite nervöst nu. Den tidigare väderprognosen som talade om sol har nu radikalt ändrats.

Nu lutar det åt snöfall på söndag och tröga spår. Men det kommer i alla fall vara minusgrader vid start och fram mot dagen blir det plusgrader. Något svårvallat.

Blir nog hysteriskt i morgon kväll när vi står utanför Sälens skola och alla har olika idéer om hur man ska valla.
Det är nog bara att bestämma sig för nåt och köra. Sen går det ju att ta med sig lite vallor i fickan.

Vad tror jag om mitt mål då? Ja, blir det snöfall blir det nog svårt att klara av det. Men man kan ju alltid gå på placering i stället. Jag spänner bågen och siktar på en plats bland de 5000 bästa.

Vi åker 07.45 med buss och kommer vara framme nån gång efter lunchtid. Sen blir det lite flanerande i Stadium-tältet och på kvällen är det vallning som gäller. Kanske hinner vi med att prova skidorna nån gång under dagen.

Jag kanske skickar in nåt MMS på bloggen från Sälen.

Jag kan andas ut

Vitlöken och C-vitaminerna hjälpte.
Idag har jag inte haft några känningar alls av nån förkylning

Ulrik kände sig också bättre så ikväll har vi kört spinning. Skönt att blåsa ur lite några dagar innan dagen D.

Vi får se vad kroppen säger i morgon.

Enligt prognoserna ska det bli minusgrader och sol på Vasaloppet. Hoppas den prognosen håller i sig. Det skulle vara så skönt efter fjolårets skitlopp.

Så kom den då

Då var den här.
En liten förkylning alltså. Jag har bara väntat på att den ska komma.
Jag har lite känningar i halsen och är lite småsnuvig. Värre är det inte men nu har jag laddat på med C-vitamin och vitlök.

Hoppas nu bara att det inte blir värre än så här för då kan Vasaloppsstarten i fara.

I går var jag ute och joggade lätt och i dag har jag varit ute och gått med Ulrik en dryg timma. I morgon är det meningen att vi ska köra spinning, men vi får se hur det blir. Ulrik har varit förkyld sen i lördags och jag har börjat känna lite nu.

Sen är det bara att ladda med kolhydrater sista dagarna och på lördag morgon går bussen upp till Sälen.Jag kan bara inte bli förkyld

Alla runt omkring mig är förkylda.
Men inte jag.

Min familj har varit sjuka i drygt en vecka men jag har inte lyckats fånga upp förkylningen. Jag gör allt för att bli förkyld men lyckas inte.

I helgen har det varit 6-årskalas, 15-årskalas, simskola, skridskoskola. Där har jag fått träffa alla möjliga människor. Men inga tecken på förkylning efter det.

Provade till och med Singstar i lördags kväll. Det ska tydligen vara hur lätt som helst att bli förkyld efter det. (Det är bara att suga på micken).

Det är nog bara att ge upp. Jag får nog åka det där loppet på söndag...

Siste man ut

Trodde faktiskt att konstsnöspåret skulle vara borta, men tittade på IFK Skövdes hemsida och såg att det gick att åka i går kväll.image21

Så jag slutade tidigare från jobbet och stack iväg. Men spåren var inte helt bra om man säger så. Det fanns en hel del genomslag plus att det var mycket barr i spåret.

Men det var bara att köra på. Bra fäste hade jag så det blev faktiskt en riktigt bra skidåkning.

Jag körde en timma men hade nog kunnat köra mer om det inte hade regnat så mycket. Jag blev ordentligt blöt och mot slutet började jag frysa så det var bara att ge upp.

Men jag fick i alla fall 14 km skidåkning. Hade mina nya stavar och de kändes riktigt bra.

Jag var ensam i spåret (helt överraskande). Och med största sannolikhet var jag också säsongens sista skidåkare på Billingen.

Skidåkning - en materialsport

Att skidåimage20kning är en materialsport fick vi bevisat i Malung i helgen.

Varenda en hade det senaste vad gäller skidor, stavar, vallaställ mm.

Sen var det ju väldigt viktigt med nåt att värma in vallan med. Därför har jag skaffat en butangasbrännare. Köpte den i går och skulle prova men den fungerade inte. Inte så konstigt kanske. Jag hade inte köpt nån gas till. Detta är nu åtgärdat...

Sen har jag skaffat nya stavar eftersom jag bröt ena staven för några veckor sen. Det blev Swix CT2 (team). De ska nog göra susen i Vasaloppet.

Sist men inte minst fick jag ett par öronlappar av Cilla på Alla Hjärtans dag. De kan nog behövas om det blir kallt nästa söndag.
Då kan jag bli som ACO, fast utan O då...

Sista snön

Efter det tuffa Skinnarloppet var det idag dags att röra på sig igen.

Träningsvärk i ben och armar gjorde sig påmind men jag och Ulrik åkte iväg till Skövde och gjorde ett försök på konstsnöspåret. Vi ville passa på i och med att det milda vädret förstör spåren och det här var nog sista passet på snö innan Vasaloppet.

Vi körde bara en knapp timma, 5 varv med vila emellan. Till en början var det lite stelt men sen började det kännas bättre.

Jag brukar mest träna ensam så i dag var det trevligt att ha sällskap. Tack för det Ulrik,


Team UMA on tour

Skinnarloppet blev en erfarenhet för tre grabbar från Skara som rullade ur bilen i Malung på söndagsmorgonen.

Runt omkring stod "proffsen" med vallaställ och gasolbrännare och där stod vi med händerna i fickorna och undrade vad vi skulle göra.

Blåbärslaget Team UMA (Ulrik, Mats och Anders) fick helt enkelt  försiktigt försöka ta kontakt med några av de febrilt arbetande vallarna.

Efter ett tag hade vi faktiskt lyckats få tag i en gasolbrännare för att värma in lite klister (det var tydligen nödvändigt).
Och ovanpå det la vi en burkvalla för plusgrader. Helt rätt visade det sig. Vi hade både bra fäste och glid, i alla fall till en börja med. Men efter ett tag blev spåren lite sämre pga mildvädret och då blev fästet lite sämre.

Hur gick loppet då? Ja, trots både magproblem och huvudvärk är jag mycket nöjd med min insats. 3.05 åkte jag in på. Framförallt är jag nöjd med min stakåkning. Det var på de flackare partierna jag tog mina placeringar. Vi startade annars längst bak och till en början blev det mycket "gång" i backarna. Efter ca en mil släppte dock och jag kunde sätta lite fart.

3.05 räcker nog tyvärr inte till att jag seeda upp mig i Vasaloppet. Oscar Svärd åkte riktigt fort därframme och det gör att jag nog är för långt efter. Men det gör inte så mycket. Det har var en bra värdemätare och visar att min rullskidåkning i vinter har gett resultat.

Hur gick det för de övriga i laget då? Ulrik åkte på 3.22 och Mats på 3.32.

Team UMAs tour fortsätter om två veckor. Då är det dags för Vasaloppet.


Klart för start

Snorig.
Hängig.
Ont i ryggen.

Annars känns det bra inför morgondagens lopp. Har vallat hela dan känns det som och det ska nog inte vara nåt problem. Fästet lägger jag på i morgon på plats. Blir nog klister då det ska bli plusgrader.

Vilka förväntningar har jag då? Egentligen har jag ingen särskild tid jag siktar på utan jag vill känna att det känns bra. Räcker tiden till att jag seedar fram mig i Vasaloppet är det en bonus. Men det klart, eftersom det är ett halvt vasalopp och jag siktar på 7 timmar där så borde jag ju vara under 3.30.

04.50 går bilen så efter Melodifestivalen är det en god natt sömn som gäller.


Lugnt spinningpass

I dag var det sista ordentliga träningspasset innan Skinnarloppet.

Jag valde spinning för att köra ut allt ur benen.

Men jag kände att jag inte tog i 100% procent. Kanske satt det i bakhuvudet att jag inte vågade ta ut mig fullt ut inför söndagen.

På lördag blir det ett lätt joggingpass innan det blir avfärd tidigt söndag morgon.

Kombipass

Nu i skidskyttetider tänkte även jag kombinera två grenar.

Lite rullskidåkning (50 min) innan solen försvann och sen löpning med fartökningar (30 min).

Ville använda hela kroppen i dag. Det är tydligen bra att tömma sig på glykogen några dagar innan ett lopp och sen dricka sportdryck med mycket glykogen i.

Men jag tog inte min vanliga sportdryck. I går köpte jag istället Vitargos carboloader. Jag ska ta en sån påse varje dag innan loppet på söndag så får vi se hur det går. Har aldrig provat nåt sånt här förut. Köpte även idag blåbärssoppa så det ska jag dricka i kväll också. Ska ju vara bra för magen.

Nu är det ganska lugna pass kvar fram till Skinnarloppet. Nu gäller det bara att hålla sig frisk.

"Bakfylla"

Efter den hårda träningen i helgen kom det ett rejält bakslag. Har blivit ganska risig i magen.

Troligtvis beror det på att jag inte tål sportdrycken som jag köpte (Cilla hade rätt, det var skit).

Nån som vill köpa 1,5 kg pulver som man kan bli dålig i magen av? Hör av er så får ni det billigt.

Nu börjar det bli dags att ladda för Vasaloppet och jag ska pröva lite mental träning, ett råd från min mentala rådgivare.

Ska skriva tre "affirmationer" sju ggr/dag på datorn eller på ett papper. Jag har valt följande affirmationer:
"Jag är stark i uppförsbackarna"
"De andra är tröttare än mig"
"Efter målgång väntar en stor kall starköl"

Eller har ni några bättre förslag?

Lyckat träningsläger avslutat

Då var träningslägret avklarat. Har nu tränat fyra dagar i rad och i dag avslutade jag med rullskidor, Skara-Finnatorp fram och tillbaka 4 gånger.

Och trots att jag tränat hårt det sista kände jag mig ruskigt pigg idag. Rullskidåkning utan backar handlar uteslutande om stakning. Och stakning i två timmar brukar kännas, men i dag fick jag knappt några känningar alls.

Och fort åkte jag också. Snabbare har jag aldrig åkt på den här sträckan.

Nu gäller det bara att konservera formen till Skinnarloppet nästa helg och omsätta formen till bra skidåkning. Och det är en helt annan sak.

Ska även dra ner lite på träningen i nästa vecka för att få en minitopp till söndag och sen blir det lite tuffare träning igen i en vecka. Sista veckan innan Vasaloppet blir återigen lugn. Hoppas denna taktik kan göra att jag prickar toppformen.

Nertränad slugger på Skarahov

Jag kunde inte hålla mig borta från träning idag. Kändes som jag hela dagen bara längtade ut för att träna.

I dag satsade jag på 800-metersintervaller på Skarahov. Benen var riktigt tunga men jag försökte att kämpa på ändå. Jag sprang 6 stycken intervaller med 2 minuters vila mellan varje och var riktigt jämn. 2.55 låg jag på stadigt.

Det får jag vara nöjd med i och med att jag är något nertränad på detta "träningsläger".

I morgon avslutas lägret med rullskidor.

Sen nästa vecka blir det lättare träning inför Skinnarloppet.


Miniträningsläger på hemmaplan

Mitt träningsläger i Säfsen gick ju inte så bra, så istället är jag på ett miniträningsläger på hemmaplan. Inte lika roligt kanske men ändå.

Jag började i går med löpning en dryg halvtimma i tröskelfart (ca 85%-90% av maxpuls) plus lite styrketräning.

I dag fortsatte jag med rullskidor. Jag tog en runda som jag inte åkt sen i höstas. Det blev rundan Uddetorp-Hangelösa och hem via 184:an. Och idag gick det riktigt bra. Trots regn och rusk kom jag runt på 1:48. I höstas åkte jag på 2 timmar, så det var en klar förbättring. Framförallt känner jag att tekniken börjar stämma ganska bra på stakningen, men jag märker att jag tappar den mot slutet när jag blir trött.

På söndag blir det rullskidor igen, men då blir det nog en annan runda.

Men i morgon vet jag inte riktigt. Hade först tänkt ta en vilodag, men det finns väl inte på träningsläger?

Grillväder

Klarblå himmel.
Vindstilla.
7 grader.

Visst låter det som ett underbart skidväder?

Problemet är bara att det är plusgrader i stället för minusgrader.

Man får inte den där riktiga Vasaloppskänslan direkt.

Snarare blir man sugen på att sätta igång grillen och knäppa upp en öl...


Helt rätt med sportdryck

image19Kom i går glad i hågen hem med en 2kg burk med sportdryck. Helt rätt enligt mig. Men när jag kom hem blev jag idiotförklarad av min sambo Cilla.

Hon kunde inte förstå hur man kan lägga ut hundralappar på sportdryck.

Men ska man träna mycket behöver man mycket energi och då gör sportdryck susen, enligt mig.

Hade också med mig sportdryck till spinningpasset idag. Och det var verkligen ett kanonpass. Jag tog verkligen i det lilla extra.

Min snittpuls på spinning brukar ligga på ca 160, men idag kom jag upp i 167 i snitt.

Beror det på sportdrycken? Nja, det kan ju också bero på att det var ett bra pass med mycket bra musik. Eva körde mycket 80-tal och det passar mig perfekt.

Den höga pulsen kan ju faktiskt också bero på att jag är på väg att bli sjuk. Men de tankarna slår jag bort fort.

För visst var det sportdrycken som gjorde att jag orkade hur mycket som helst...?

Anmäld till Skinnarloppet

Då var jag äntligen anmäld till ett lopp. Söndag 17 februari blir det Skinnarloppet i Malung. Det blir jag och några till från Skara som åker ihop i en bil upp.

Ska bli intressant att se hur man ligger till och förhoppningsvis kanske jag kan seeda upp mig. Det viktigaste är dock att få en rejäl genomkörare inför Vasaloppet.

Bara att bryta ihop och komma igen

image18Tog ett tidigt träningspass på Billingen i morses.

Det var mycket nysnö och så var det milt. Så det var mycket tungt före. Det blev till att kämpa rejält för att ta sig fram i spåret.

Till en början hade jag dåligt fäste också så då la jag på lite klister. Då fick jag visserligen kanonfäste men då blev glidet riktigt dåligt i stället.

Fick stanna en gång till och lägga på lite kallvalla.

Till slut fick jag till en hyfsad vallning, men strulet var inte över.

Efter en dryg timmas åkning lyckades jag med konsten att köra över en av stavarna. Klantigt värre. Det var bara att avbryta träningen och åka hem. Jag var i i alla fall nära parkeringen så jag behövde inte gå så långt.

Dessa stavar hade jag fått av Britta Norgren. Känns lite retligt att förstöra dem så här.

Det är bara att bryta ihop och komma igen...

Tyngd på skidor och rullskidor

Kan, när jag ser tillbaka på träningen i januari, att det blivit en hel del faktiskt.

Och den stora delen har jag lagt på skidor och rullskidor. Sen har det blivit ganska mycket styrka också. Känns som jag är i hyfsad form, men egentligen har jag ingen kolla på hur fort jag åker på skidor.

Skulle gärna åka ett seedningslopp men det ena efter det andra blir inställt.

Man måste åka en bit norrut för att få åka en tävling. Men kanske är det värt att lägga en heldag på det?

RSS 2.0