Rådjuren blev rädda

image40Idag blev det äntligen av.

2x7,2 km i Istrum har jag längtat efter. När jag åkte iväg i förmiddags låg solen på bra så jag tog på mig mina solglasögon som jag har i bilen.

Jag gav mig sen iväg i spåret och efter några km märkte jag att jag hade kvar solglasögonen på näsan. Inte världens bästa och snyggaste löparglasögon direkt.

Något senare träffade jag på ett rådjur med två kids. Det blev naturligtvis vettskrämda av att se en så tuff löpare.

Hur gick själva löpningen då? Jo, ganska bra. Jag kom i mål efter knapp 1.11, en km-tid på 4:55. Det får jag vara nöjd med eftersom banan är rejält backig.

Snart ska jag på ledarfest med Skara FC. Först blir det fotboll och sen är det mat. Får se om jag orkar springa nåt mer idag.

Seeeegt

Om jag var pigg i tisdags så är det raka motsatsen idag.

Jag körde intervaller idag och kroppen svarade inte riktigt som jag hade hoppats. 4x1900 meter med två minuters vila blev dagens pass.

Benen orkade inte idag och då kunde jag heller inte komma upp ordentligt i puls. Kändes som jag mest slet mig igenom passet. Men nu är det i alla fall gjort och nån nytta har det väl gjort i alla fall.

I går köpte jag en pilatesboll. Det ska ju vara bra när man tränar styrka. Jag har provat några gånger på gymmet och det har funkat bra. Men när jag hade blåst upp bollen (tog en halvtimma) skulle jag prova att göra några övningar. Det gick inte helt bra. Jag kunde hålla balansen alls. Jag provade att släppa ut en del luft med det hjälpte inte så mycket. Jag bara ramlade av den hela tiden.

Men det är väl som med all träning. Det gäller att träna, träna och åter träna för att bli bättre.

Utveckling

Att se att man utvecklas är en förutsättning för att få motivation att fortsätta sin träning mot ett mål.

När jag nu tränar mot Lidingöloppet och också Vasaloppet är det då väldigt motiverande att se att jag hela tiden blir bättre. Det gör att jag får bekräftelse på att jag gör rätt vad gäller träning, vila och mat.

I kväll var jag ute på en runda på ca 15 km som jag utan att ge allt kunde hålla 4:26-tempo. I fjol vid samma tid hade jag 4:42 per km och då hade jag betydligt högre snittpuls än i dag.

Det är precis såna här bekräftelser man behöver. Nu kan jag i lugn och ro träna på enligt plan mot i första hand Lidingöloppet.

Men än har jag inte satt nåt mål vad gäller tid. Det kommer när jag har gjort några långpass i backig terräng. Det lutar åt att jag besöker Istrum snart.


Återhämtning

Oscar har återhämtat sig bra efter operationen i torsdags. I fredags kom han hem men han kunde/vågade inte gå på foten. Så det var rullstol som gällde.

Men i går började han gå lite med kryckorna på morgonen och när det hade blivit kväll släppte han kryckorna och gick utan stöd. Förutom den sko han har utanpå gipset alltså.

Jättekul att se hur glad Oscar blev när han märkte att han faktiskt kunde ta sig fram utan rullstol.

Jag har också återhämtat mig bra efter Göteborgsvarvet. Jag har kört ganska lugn träning med bland annat cykel, rullskidor och styrketräning.

Nu kan jag börja gå på lite hårdare i träningen igen. Jag ska försöka komma ut på backig terränglöpning så jag får så "Lidingöloppslik" träning som möjligt.

125 dagar är det kvar till Lidingöloppet och 280 dagar kvar till Vasaloppet.

Målgångsbild

image39Här kommer min målgångsbild från Göteborgsvarvet taget av Photomotion. Jag ser faktiskt ganska trött ut om jag får säga mitt. Men det ska man väl vara när man har 50 meter kvar.

Men jag ser i alla fall ut att fokusera mot mållinjen.


Idag har Oscar opererat sin fot. Läkaren tog ut tre lösa benbitar i fotleden. Nu ligger han på sjukhuset med gips. Gipset skulle han ha kvar i några veckor. Men han ska kunna gå på foten ändå enligt läkaren.

Blir nog lite kämpigt för Oscar den närmaste tiden.

Förhoppningsvis kommer han hem i morgon.

Min planering

Nu lägger jag Göteborgsvarvet till handlingarna och sätter fokus på Lidingöloppet och Vasaloppet.


Min träning innan Lidingöloppet kommer domineras av löpning, där jag ska försöka hitta terräng med mycket backar i. Det som ligger närmast till hands är spåren i Istrum och i Skövde.


Sen kommer jag även att träna en hel del rullskidor med tanke på Vasaloppet. Idag var jag ute på en liten tur med mina rullskidor.


Styrketräning kommer jag också ägna mycket tid åt. Jag kommer nog inte göra så långa styrketräningspass. Jag kommer istället att göra många korta pass, tex innan jag duschar på kvällen.


Det finns en del löptävlingar i min närhett och jag kommer nog ställa upp i en del av dem.


Så här ser tävlingsschemat ut:

26 Juni, Midnattsloppet, Kvänum, 10 km, Underlag: blandat

25 Juli, Läckövarvet, Kållandsö, 21 km, Underlag: blandat

13 september, Rådalunken, Lidköping, 18 km Underlag: terrängstig

21 september, Hagenloppet, Skövde, 10 km, Underlag: terrängstig

27 september, Lidingöloppet, Stockholm, 30 km, Underlag: Grusväg/parkväg, terrängstig

4 oktober, Mössebergslunken, Falköping, 9,9 km, Underlag: blandat

26 oktober, Billingehusloppet, Skövde, 10,5 km, Underlag: terrängstig

Nu är det dags för Champions League-final och i morgon ska vi upp tidigt. Då ska Oscar operera bort två lösa benbitar i sin högerfot.


Lakritsremmar och chorizos

Det har nu gått två dagar sen Göteborgsvarvet och idag har jag en grym träningsvärk i framsida lår och vader.

Några saker jag glömde att ta upp om Göteborgsvarvet tänkte jag ta upp nu.

Vi var på plats ganska tidigt på förmiddagen och det var väldigt svårt att få tag i nåt nyttigt att äta. Det fanns massor av ställen där det såldes allt möjligt. På ungefär varannat ställe såldes det lakritsremmar eller annat gott godis. Eller också handlade det om hamburgare, korv (chorizo) med bröd. På många ställen såldes det också rosor.

Men det var väldigt svårt att få tag i pasta, frukt och annat som man vanligtvis äter innan ett lopp. Märkligt faktiskt. Däremot hade jag inga problem att dra i mig en lakritsrem EFTER loppet.

Sen har vi ju det där med duschen. Killarna var hänvisade till att duscha ute på en grusplan täckt med lite presenning. Ett allmänt sjabbigt ställe var det faktiskt. Nån värme i duscharna var det inte tal om. Tur att det inte regnade. Då hade det verkligen sett för bedrövligt ut. Egentligen har jag inget emot att duscha ute men de kunde gjort i ordning det lite snyggare tycker jag.

Men helhetsintrycket är ändå positivt. Det är en enda stor folkfest och det är riktigt trevligt att springa detta lopp med folk som hejar och band som spelar längs vägen.

Nästa år får jag starta längre fram och då slipper jag köa. Min placering i år blev 3147 och jag tror att jag kommer att hamna i startled 1B nästa år.

Det ser jag fram emot. 

Jag får vara nöjd

1.36.

Det blev tiden för mig i Göteborgsvarvet. För att ha startat i startled 8 får jag vara riktigt nöjd. Jag har nämligen sprungit slalom och "off-pist" för att ta mig fram. På förhand trodde jag att trängseln skulle släppa efter halva loppet men icke. Det var faktiskt trångt ända in i mål.

Men jag fick faktiskt en riktigt bra start. Jag ställde mig längst fram i mitt startled och ledde faktiskt mitt startled de första 500 meterna. 4.02 efter första km var nästan för snabbt. Men efter två km var jag ikapp startledet innan och då började problemen. På en del ställen vara det ganska brett och då kunde jag springa på ganska bra men oftast fick jag kryssa mellan löparna där det gick. Många gånger var jag utanför banan och sprang. Mycket av tiden fick jag dock bara följa med i tempot som jag uppskattar till 6-7 min/km.

Det blev med andra ord ett väldigt ryckigt lopp för mig ändå höll jag ett hyfsat jämnt tempo. Eller vad sägs om 22.52, 22.45, 23.19, 23.20  på 5-kilometrarna.
 
Trots det ryckiga loppet kände jag mig fruktansvärt pigg och jag blev faktiskt aldrig trött i benen. Lite konstigt att springa in i mål utan att vara trött. Toppformen var prickad men jag kunde inte utnyttja den fullt ut. Kanske hade jag kunnat kapa 5 minuter om jag hade fått springa på lite mer. Eller också kanske jag hade kört mig slut tidigare om jag hade fått göra mitt eget lopp. Svårt att säga.

Skit samma. Jag är nöjd med min tid i alla fall.image38

Dagen till ära köpte jag innan loppet nya skor, strumpor, tröja och byxor. Min skor hade ju gått sönder så det var givet att köpa nya. Jag hade ju bestämt mig innan för att springa i mina gamla för att slippa skavsår, men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Jag chansade med de nya.

Sen var det lite småkallt så jag köpte en långärmad tröja att springa i. Storlek Small passade mig något överraskande bäst. När jag ändå var igång köpte jag ett par tights och strumpor att springa i också. Så det blev en helt ny outfit. Det visade ju sig vara ett genidrag...

Ingen sprit tack!

Sitter framför "Så ska det låta" och laddar för morgondagens lopp.

Tog en ganska lugn löprunda igår för att hålla igång kroppen.

Nu är frågan vad jag ska tro på för tid i morgon. 1.35 har jag kapacitet att springa på, men jag tror inte det är rimligt att sikta på det. Från startled 8 kommer det vara en hel del kö, i alla fall till en början. Första året jag sprang, 1990, startade jag långt bak och kom in på 1.39. Året därpå sprang jag på 1.32. Då stod jag ganska långt fram.

Mitt mål kommer istället vara att jag ska försöka hålla 4.30-tempo när jag väl får springa fritt. När jag får göra det har egentligen ingen aning om. Kanske är det efter 10 km?

I alla fall är det bra att få en så bra tid som möjligt inför nästa års lopp. Göteborgsvarvet är även seedningsgrundande för Lidingöloppet, så det finns nåt att kämpa för.

En sak att undvika är också de "drickastationer" som finns mellan det ordinarie drickastationerna. När jag sprang 1991 var jag bra törstig när jag kommit ner för Ramberget och sög tag i en mugg på en station där det stod några grabbar.

Jag svepte allt direkt, och kände ganska snabbt att vatten var det inte. Jag vände mig om och såg ett gäng skrattande killar. Då insåg jag att jag just svept ca 10 cl sprit (troligtvis hembränt). Precis vad jag behövde i det läget...

Jag tror att jag nöjer mig med vatten i år.

Vilken befrielse!

De senaste dagarna har jag haft rejält ont i min kind där visdomstanden satt. Ett ständigt molande har jag haft mest hela tiden. Som grädde på moset har jag när jag ätit fått outhärdligt ont. Det har bara blivit värre och värre för varje dag.

Idag stod jag inte ut längre så jag ringde till tandläkaren. Jag fick komma in idag och efter fem minuter var det klart. Det var matrester som hade hamnat i såret som inte hade läkt ordentligt. Efter lite spolning och en tuss med antibiotika på såret kom jag ut som en ny människa och 553:- fattigare (en timpeng på 6600:-).

Träning då? Jo, jag är precis hemkommen från ett lugnt pass på en timma. Jogging varvades med några fartökningar på två minuter.

På torsdag tänkte jag bara springa en halvtimma men med lite mer fart. Förhoppningsvis kan jag då pricka toppformen till på lördag.

Kort och intensivt

Efter gårdagens långpass blev det idag ett kort och intensivt pass.

Jag sprang en runda på 5,5 km i tävlingsfart för att få upp lite tempo. Ett bra test på min kondition var det också. Min tid blev 22:06, en km-tid på 4:01.

I veckan, tisdag och torsdag, blir det nog lugna joggingpass med fartökningar.

Mina joggingskor håller på att ge sig förresten. Kanske dags att köpa nya. Men jag tror nog jag väntar till efter Göteborgsvarvet. Skoskav är jag inte sugen på.
 

Bröstvårteskav

När jag sprang Göteborgsvarvet 1990 och 1991 (ja, det var länge sen sist), sprang jag i min Flyerströja. Det var en tröja jag hade när jag spelade innebandy i Ardala Flyers. Den var rätt populär i Göteborg eftersom den ar svart- och grönrandig. Jag fick alltså mycket hejarop från de som höll på GAIS.

Idag tog jag fram tröjan igen och tog en långtur på Flianleden som är 15 km i terräng. Efter ett tag började jag känna att det skavde mot bröstvårtorna. Dags då att komma ihåg att det var ju när jag hade den tröjan som jag fick tejpa bröstvårtorna.

Nån tejp hade jag inte med mig så det var bara att bita ihop. Skönt att komma i mål och ta av sig tröjan kan jag säga.

Det har var sista långpasset innan varvet om en vecka. Nu blir det korta, intensiva pass innan det är dags att efter 17 års uppehåll springa den 21 km långa banan. Kanske blir det med Flyerströjan. Men då får jag nog se till att tejpa innan...

Doft av grill

I tisdags opererades min ena visdomstand ut och tandläkaren sa till mig att ta det lugnt med träning de närmaste dagarna.

Jag har haft ganska ont i käken men idag tyckte jag att det var dags att köra igång igen. Jag tog en lugn löptur på en timma runt Skara. Det kändes riktigt bra. Trevligt att jag kunde mala på en timma utan att jag kände nåt i höften. Det som var jobbigast var att känna grilldoft hela tiden. Vart jag än kom så satt det några och grillade. Kurrade ganska bra i min mage mot slutet.

Idag var det också första träningen för min son Oscar i fotbollen. Jag är en av fyra ledare och det var ca 25 pojkar och flickor som hade samlats. Det var riktigt kul. Ska bli intressant att följa utvecklingen av spelarna. Nästa torsdag är det dags för träning igen.

Min nästa träning blir på lördag. Då tänkte jag ta ett långpass i terräng.

Jag har förresten fått mitt startnummer i Vasaloppet: 6092. Alltså kommer jag starta i startled 6. Men det visste jag ju innan. 10 månader kvar nu...


 


Sällskap är aldrig fel

Två dagar i rad nu har jag haft sällskap när jag har tränat.

I går tog jag med mig min son Oscar på min löptur. Oscar cyklade samtidigt som jag sprang. Till en början var Oscar riktigt pigg. Så det blev bra tempo på löpningen. Efter ett tag ville Oscar ha vattenpaus och sen fortsatte vi igen. Vattenpauserna blev mer och mer frekventa så jag såg till att hålla ett högt tempo mellan pauserna. I pauserna passade jag också på att göra upphopp. Det blev ett intervallpass med styrka kan man säga. Riktigt kul också att ha med Oscar på träningen.

Idag blev det ett liknande pass fast längre (1.30). Jag tränade med Istrum och vi höll till i Petersburg. Jogging blandades med korta intervaller (1 min) och lite styrka. Var ganska mör i benen efteråt.

I morgon ska jag dra ut, eller operera, ut en visdomstand. Det återstår att se när nästa träning blir. Beror lite på hur jag känner mig efter morgondagens tandläkarbesök.

Jag gillar långa intervaller

Hallå! Nu har jag inte skrivit nåt sen i måndags. Beror på att jag heller inte har tränat sen dess. I onsdags blev fysen på gymmet inställd och jag kände inte för att utföra nån annan träning.

Idag var jag tillbaka i träning igen. 4x1900 meter runt Hindsbosjön blev det. Jag gillar den här typen av träning där du under ganska lång tid (drygt 7 minuter) ligger högt i puls och får vila några minuter innan det är dags igen.

Långa intervaller kommer jag nog att köra ganska mycket i sommar.

RSS 2.0