Nya skidor - då blev det rullskidor

Än en gång har jag fått hjälp av mina egna sponsorer, familjen Norgren. Denna gång har jag fått låna ett par fina skidor, Fischer RCS Classic Plus, av Brittas kille Jonas. Det tackar jag för.
 
De behöver bara slipas. Intersport i Falköping ska vara bra på det så det får det blir nästa vecka. Nu har jag snart inget att skylla på om det går dåligt i Vasaloppet...

Nu när jag har nya skidor så åkte jag ut och tränade...rullskidor.

Tyvärr har snön på Billingen smält bort så det fick bli rullskidor i dag. Som vanligt körde jag cykelbanan Skara-Finnatorp fyra gånger fram och tillbaka. Detta tog ungefär två timmar.

Jag kände mig ovanligt stark i armarna. Känns bra i och med att man använder mycket armar i Vasaloppet. Tidigare gånger har jag känt att armarna inte riktigt räckt till i Vasaloppet, men denna gång hoppas jag att det blir bättre.

Jag har hittills tränat inlines eller rullskidor 22 timmar. Tidigare år har jag inte tränat rullskidor alls. Så det borde bli skillnad i stakåkningen. Svårt dock att säga när man inte testat så mycket stakåkning på snö än.

Har tidigare år åkt en del på gamla järnvägsbanken mellan Götene och Lundsbrunn. Den är väldigt flack så där får man bra stakträning. Det är bara snön som fattas...

Han fick åka hem med svansen mellan benen

Idag jag var uppe med tuppen och åkte iväg till Skövde.

Trots mildväder de senaste dagarna fanns konstsnöspåret kvar på Billingen. Men det var precis. På vissa ställen syntes marken men det gick bra att åka. Det var klisterföre men jag hade tejp så jag hade inget vidare fäste. Det blev till att springa upp för backarna.

Jag körde 10 km innan jag började med intervallträning. Jag varierade 1 km- och 2 km-intervaller. Till slut kom jag upp i 25 km sammanlagt efter två timmar.

Jag var först på plats i dag men efterhande droppade det in en hel del åkare. Idag var kontrollerades även vi åkare om vi hade betalt avgiften på 20 kronor.

En kille hade åkt två varv innan han blev stoppad och det var bara för honom att ta av sig skidorna och åka hem med svansen mellan benen. Kontrollanten berättade att det var väldigt många som inte betalade avgiften. Förvånansvärt tycker jag. 20 kr är ju ingen jätteavgift direkt.

Kanske är det många som köpt julklappar för alla pengar...

Lätt träning för en tung kropp

Efter lördagens skidåkning har haft rejäl träningsvärk i benen, framförallt i ljumskarna. I dag tog jag en joggingtur för att få lite cirkulation i benen. 2 varv runt Hindsbosjön var lagom. Sen blev det lite styrketräning också.

Har gått upp i vikt det senaste. Vad kan det bero på?


Nu har jag 30 km på snö

Så blev det då äntligen verklighet. Ett träningspass på snö har jag längtat efter länge. Och IFK Skövde har gjort ett jättejobb. De har fått till 1 km kanonspår uppe på Billingen med sin konstsnöanläggning.

De har lagt slingan på den delen av banan som är som mest backig. Det blir inte mycket dubbelstakning om man säger så. Det kände jag av i slutet. 30 varv  (=km)morkade jag med i alla fall på de två timmar jag var där, med lite "fikapausar" efter 10 och 20 varv. Under pausarna hann jag med att snacka lite med andra åkare (det var väl en 10-15 där). Alla var riktigt glada att det så här tidigt kunde blir skidåkning. Förra året var ju ingen succe´ med spår först i februari.

Har en misstanke om att jag komma känna av ljumskarna de närmaste dagarna, men det är det värt.

Nä, nu ska jag äta lördagsgodis.

Konstsnöspåret öppnat!!!

YES! Äntligen har konstsnöspåret i Skövde öppnat. Visserligen är det bara 500 meter spår men ändå.

Det måste bara bli åkning i helgen.

Oj då, nu måste jag ju valla mina skidor. Undrar hur de ser ut? Har inte tittat på dem sen Vasaloppet.

Vallning då? Det är klisterföre så det får nog bli klister eller tejp.

Något långsam

Eftersom det var lite halt ute och jag tänkte ta en löptur fick det bli elljusspåret.

För en dryg månad sen sprang jag 2x2,4 km i Petersburg på 19,41. Ikväll kom jag i mål på 20,15. Alltså gick det lite långsammare denna gång, men det är inget jag oroar mig över direkt.

Kände mig kanske något tung i benen men annars gick det ganska bra.

Vad blir nästa träning då? Det kan bli nåt på gymmet. Vi får se.

Stans rullskidställe no1

Nu när jag till slut hade fått hem mina nya spetsar till stavarna var det självklart att det blev rullskidor i dag.

Cykelvägen mellan Skara och Finnatorp (en bit mot Axvall) är stans rullskidställe nummer 1. När man är där möter man likasinnade (=idioter?) varje gång. Denna gång mötte jag först en tjej som precis var klar med sitt pass. Sen kom det ett par som jag har åkt Vasaloppet med förut. Nu fattas bara att de sätter upp med ett fik intill cykelvägen där man kan hänga...

Sträckan är ca 3 km så man får köra några gånger för att komma upp i längd. 8 sträckor blev det idag. Det tog drygt två timmar.

Det var tre veckor sen jag åkte rullskidor senast så det var välbehövligt. Ska försöka åka lite mer när det blir julledigt. Men förhoppningsvis har det väl kommit lie snö så då blir det skidor istället.

Diagonalåkning på gymmet

Prövade ikväll på att träna på en cross-trainer på gymmet i Skara. Det är en maskin som man både använder armarna och benen på. Blir ganska likt diagonalåkning på skidor.

Körde några olika program och höll på i dryga timman. Tiden gick ganska långsamt och det är tveksamt om jag upprepar detta igen, men det var en ny erfarenhet och bra konditionsträning.

Äntligen har jag nu fått mina spetsar till stavarna så till helgen blir det rullskidor.

Visst fick jag träningsvärk

Efter gårdagens stavgång kom då träningsvärken som ett brev på posten.

Låren värker ganska kraftigt. Även rumpan.

Men armar och axlar fick nog inte jobba så mycket som jag hade hoppats. Så jag körde lite styrketräning i kväll. Jag har ett "gummiband", snodd eller vad man nu kallar det. Den kör jag lite stakträning ibland och ikväll blev det 40+30+30 drag med tung belastning.

Nästa vecka ska jag få mina beställda spetsar till mina stavar. Så nästa helg får det bli rullskidor. Vad det blir för träning i veckan återstår att se.

Det här var ingen vanlig träning

Idag gjorde jag nåt jag har tänkt länge att jag ska prova.

Jag åkte till skidbacken på Kinnekulle och gick stavgång.

Och det var riktigt jobbigt. Benen fick sig en rejäl genomkörare och armarna fick jobba en del också även om jag hade något för korta stavar (jag hade lånat svärfars slalomstavar).

Det var också bra konditionsträning. Det blev som ett intervallpass. Det tog ca 4 minuter att ta sig upp för backen och då hade jag 90-95% av maxpuls när jag kom fram. Lika lång tid tog det att ta sig ner.

6 gånger gick jag upp för backen, sen var benen rejält trötta.

Nu väntar jag bara på träningsvärken...

Ett vanligt intervallpass

I kväll tog jag på mig löparskorna och sprang 5 stycken 5-minutersintervaller med 2 minuters promenad mellan varje intervall.

Ett helt vanligt intervallpass med andra ord.

Och ett helt vanligt träningspass inför Vasaloppet.

Nu har jag tröttnat på spinning

Än en gång var det spinning på schemat.

Men nu dröjer det nog ett tag till nästa gång. Jag har svårt att hitta den rätta motivationen när jag sitter där på cykeln i den trånga lokalen.

I omklädningsrummet träffade jag en man som också skulle åka Vasaloppet. Han tränade mycket på en "crosstrainer". Den träningen är faktiskt ganska lik skidåkning.

Det ska jag nog prova nästa gång jag åker till gymmet.

Novembersummering

Då var det dags att summera ännu en månad. Och det blev ungefär lika många timmars träning som i oktober, dvs 14. Skillnaden denna månad är att jag lagt ner hälften av tiden på inlines och rullskidor i november. I oktober var det 25%.

Det som har blivit mindre är löpningen som jag endast kommit upp i två timmar denna månad. Spinning och styrketräning har jag också lagt ner två timmar på.

Och det kommer nog bli mer och mer grenspecifikt  (skidträning) ju närmare Vasaloppet jag kommer. Förhoppningsvis kan jag snart köra några pass på snö också.

Idag började decemberträningen med löpning. Det blev en joggingtur. Men när jag ändå var ute passade jag på att ta 3 stycken 800-metare på Skarahov. Låg på nästan exakt 3 minuter på varje intervall.

Nästa vecka planerar jag att köra spinning, styrketräning och till helgen förhoppningsvis lite rullskidor. Jag har beställt spetsar till mina stavar. Hoppas de har kommit tills dess.

RSS 2.0