Lugnt och avkopplande

I dag gjorde jag nåt jag är väldigt dålig på. Att bara ge sig ut att jogga utan att ta tid hör inte till vanligheterna.

Men det kändes väldigt bra. Trots snöblandat regn och rejäl blåst så var det faktiskt riktigt behagligt.

En knapp timma var jag ute och joggade runt Skara.

Börjar känna mig stressad över att det aldrig kommer nån snö i dessa trakter. Det ena lågtrycket efter det andra sveper in över västsverige. Bara att gilla läget och ge sig ut på rullskidor. Det blir nog nästa träningspass.

Något piggare kropp

Skövde har haft konstsnöspår ett tag nu och idag hade jag piggnat till efter helgen så nu kunde jag äntligen ge mig ut.

Men som tur var läste jag på deras hemsida innan och såg att spåren hade smält bort. Så det fick bli rullskidor istället.

Jag tog mig till Skaraberg där jag körde runt "Storsvängen" 7 gånger. Tog ca 12 minuter per varv.

Blev lite trött mot slutet men det var inget mot hur trött jag var i lördags så detta var ett steg i rätt riktning.

Barnen var glädjeämnet

Efter att ha varit Internetfri i flera dygn är jag äntligen tillbaka i "verkligheten".

Jag ska försöka sammanfatta mitt "träningsläger" i Säfsen.

På förhande visste jag inte om det skulle finnas några skidspår, men det fanns det faktiskt. Problemet var dock att så fort vi kom upp till Säfsen blev jag magsjuk och det har suttit i hela helgen.

Lektionen jag bokat genomförde jag dock på fredagen och där fick jag lite tips på min diagonalåkning.

Det var lite tveksamt om jag skulle åka mer skidor men jag bestämde mig för att pröva på lördag morgon. I månljuset startade jag mitt träningspass. Och det ljuset var nog det positiva denna morgon. Sträckan var 7,5 km och efter det var jag helt slut. Men eftersom jag ändå hade tagit mig ut så var det bara att fortsätta. 2 varv till blev det. Det gick inte så bra om jag uttrycker mig milt. Inte så konstigt kanske när jag knappt ätit nåt sen torsdags lunch.

Resten av dagen var jag rejält trött men blev desto piggare när jag fick se mina barn åka skidor i slalombacken.

Vilken utveckling de hade! Från början hade de problem att stå på skidorna men efter ett tag tog de själva liften upp och åkte ner för backen.

Det här kommer vi göra om fler gånger. Då ska jag vara i bättre form.

helt slut efter 22 km skidåkning.

DSC00128.JPG
helt slut efter 22 km skidåkning.

stjärt-lapp i pulkabacke

DSC00123.JPG
stjärt-lapp i pulkabacke

Packat och klart

Ja, då ligger skidorna i takboxen och i morgon är det dags för avfärd mot Säfsen. Ska bli kul att se hur barnen klarar skidskolan.

Får dock se hur det blir med längdåkningen. Just nu finns det lite spår där men vi får se när jag kommer upp.

Kanske blir det nån rapport från Säfsen om jag kommer åt Internet.

Ingen skidåkning på träningslägret

Det var ett tag sen jag åkte diagonalåkning, mycket tack vare att det inte finns nån snö.

Därför körde jag idag diagonalåkning på rullskidor i backe. Hittade en backe precis i början på den gamla vanliga cykelvägen mot Axvall.

Första timman blev det backträning. Sen körde jag en sträcka Skara-Finnatorp för att få lite stakning.

På torsdag är det dags för familjens semester i Säfsen. Tyvärr har de senaste dagarnas milda väder tagit på längdspåren där uppe. Så det blir nog inte mycket med mitt planerade träningsläger. Men jag får väl ta med mig löparskorna och köra stavgång i nån slalombacke...

Intensivt pass på Skarahov

Det finns två sätt att utföra Coopertest på. Ett sätt är att springa en viss sträcka och mäta tiden, en annan är att springa 12 minuter och se hur långt man hinner.

Idag prövade jag variant nummer 2. Så jag begav mig till Skarahov för att testa. 2900 meter hann jag och det motsvarar 54 ml/(kg*min) i syreupptagningsförmåga. Alltså nästan identisktt med det jag gjorde i tisdags. Inte så konstigt att det blev lika kanske...

Avslutade sen med tre stycken 800-metersintervaller. Där hade jag 2.49, 2.50 och 2.55. Har tidigare legat mellan 2.55 och 3.10 på intervallerna så det känns bra.

Det som inte känns bra är att snön i längdspåren i Säfsen i princip är borta. Men det ska bli kallare nästa vecka. Vågar man hoppas på lite snöfall också?

Min teknik synas i sömmarna

Efter långpasset i söndags var det dags för lite träning för hjärtat. Efter lite uppvärmning körde jag 2,4 km i Petersburg två gånger med 5 minuters vila mellan. Det blev riktigt jobbigt. 9.45 hade jag på båda varven, vilket motsvarar 55 ml/(kg*min) i syreupptagningsförmåga i ett coopertest. Länk till Coopertest

Jag har nu även bokat en skidlektion nästa fredag när vi är uppe i Säfsen. Ska bli intressant att se vad han har att säga om min åkteknik. Finns nog en hel del att ta tag i där.

Dopningskontroll inte långt borta

Jag har haft körkort i 17 år men aldrig blivit stoppad av polisen.

Men sen jag startade min blogg har jag fått blåsa vid tre olika tillfällen, senast i morse.

Slump? Nej, naturligtvis är det polisen som har fått nys om min blogg och vill kolla så man inte intar några alkoholhaltiga substanser inför Vasaloppet. De vet naturligtvis var jag jobbar och har stoppat mig två gånger på väg till jobbet. Den tredje gången var mitt i stan när jag var på väg mot Systemet.

Jag frågade polismannen: "Men är det inte dopning ni ska kolla, jag menar alkohol gör ju ingen människa bättre på skidåkning".
"Jo", erkände polismannen, "vi kanske skulle ta med det i våra kontroller i fortsättningen. Vi håller på att utveckla våra tester men har inte kommit så långt än."

Så vem vet. Nästa gång kanske man får ta ett blodprov eller urinprov i stället...

Värk i överkroppen

Efter ett kort träningsuppehåll pga en liten förkylning var jag idag tillbaka med full styrka.

Rullskidor stod på schemat och det blev ännu en gång den beprövade cykelbanan mot Axvall.

Jag brukar köra åtta sträckor, dvs 4 st fram och tillbaka, men idag blev det 10. Hade värk i hela överkroppen mot slutet, men det kändes skönt när jag kom i mål. Det tog mig 2.26 att köra de cirka 3 milen (uppskattad längd).

Träffade på två rådjur på cykelbana när det skymde. Jag vet inte om rådjuren eller jag blev mest skrämd.


Träningslägret bokat

Snön ser man inte av här nere. Så därför har jag lurat med familjen till Säfsen om två veckor. Där kan jag nog kunna åka en del längd.

Men mest blir det nog åkning i skidbacken med barnen. Vi har bokat skidskola till dem. Blir intressant att se hur det ska gå.

I går blev det spinning på gymmet. Det var ett tag sen jag var där. Kändes bra denna gång. Mycket var tack vare Harriet (ledaren) som pushade på rejält och hade ett bra upplagt pass.

Ingen riktig höjdare

Blev inte tillräckligt med natursnö i natt, så det fick bli konstsnöspåret i Skövde ännu en gång. Men de har utökat den till ca 1500 meter i alla fall.

Men spåren var inget vidare i dag. Det milda vädret i dag samtidigt som det var många åkare i spåren tärde på spåren. Sen var det isigt i spåren så det var svårt med fästet.

Men jag kämpade på och körde 20 varv. Kände mig lite seg i dag och orkade inte riktigt hela vägen.

1 dm snö tack

Idag har hela familjen varit i badhuset. Och som vanligt blev det lite simning. Vi brukar simma en halvtimma var.
De tre senaste gångerna har vi simmat när vi varit där med barnen. Första gången hann jag 44 längder, andra gången 47 längder och i dag blev det 51 längder.

Känns bra att man hela tiden blir bättre. Vet inte om jag har så stor nytta av det i skidåkningen men...

På tal om skidåkning så blir det av i morgon eftermiddag. Var det blir vet jag inte än, men det lutar väl åt Billingen, där de har utökat konstsnöspåret till 1400 meter.

SMHI har utlovat snö i  kväll och i natt och slår det väl ut kanske det finns spår mellan Lundsbrunn och Götene i morgon. Men än så länge har det inte kommit nån snö. Lite underkylt regn får vi nöja oss med. Inte riktigt vad jag hoppas på.

Men i morgon vaknar jag väl och ser 1 dm nysnö utanför fönstret?


Nu kan jag banan

Efter att de öppnat konstsnöspåret i Skövde i dag kunde jag inte vänta länge. I kväll var jag på plats.

Först körde jag 20 varv runt den 1 km långa banan. Efter det blev det 5 st intervaller på 2 km som tog drygt 7 minuter.

Känns som jag kan banan nu. 85 varv har det blivit och i ett varv ingår "Volvo-backen". Efter den backen är man duktigt trött.


Sista 45 minuterna var jag själv i spåret, men jag fick sällskap av några snöflingor som föll ner. Mot slutet snöade det faktiskt ganska mycket. Hoppas det kan bli såpass att det kan bli spår av det också.


Men det är nog att hoppas på för mycket.


Konstsnö igen i Skövde!!!

Grabbarna som fixar konstsnö på Billingen är grymma. I dag blev konstsnöspåret åkbart igen. Bara att tacka och ta emot.

Klarar jag 7 timmar?

Jaha, dags då att summera december och hela året.

15 timmars träning har det blivit i december och det är jag ganska nöjd med. Hälften av tiden har gått åt till skidor eller rullskidor och det är detta jag kommer att koncentrera mig på mer och mer. Sen har jag kört ganska mycket styrketräning också.

Om jag ska summera året så började jag bra i mars men sen fick jag höftskadan och då blev det inte mycket träning. Sen har det gått upp och ner under sommar och höst med sjukdomar och skador. Men nu de sista tre månaderna har jag kunnat träna på bra, 14-15 timmar/månad.

Räcker detta till att komma under 7 timmar på Vasaloppet då? Svårt att säga, men får jag vara frisk och att föret är OK på Vasaloppet så ska jag nog klara det. Men blir det som i fjol är jag chanslös. Kanske är det bättre att ha en viss placering som mål? Första året kom jag runt placering 7100, i fjol 6300. Så kan jag komma bland de första 5500 så är det bra. Det motsvarar ungefär en tid på 7 timmar i bra före.

Måste bara säga att jag är imponerad av Charlotte Kalla. Det är inspirerande att se henne åka.

RSS 2.0