September till ända

Så var då månadens sista träning gjord. Det blev två varv på 5:an i Petersburg. Jag öppnade nog lite hårt för jag blev väldigt trött fort. Så det blev till att slita rejält. Och när jag kom i mål kollade jag snittpulsen: 172 (88% av maxpuls). Ganska mycket för ett pass på nästan 45 minuter. Men det blev ett bra konditionspass i alla fall.

Jag ska försöka summera september månads träning. Jag har gjort 11 konditionspass och 4 rena styrkepass. Sen har jag även kört en del styrketräning efter konditionspassen. 8,5 timmar har jag lagt ner på detta.

Jag får vara ganska nöjd med september trots att jag var förkyld en vecka. Det har varit den bästa månaden sen mars då jag tränade bra efter Vasaloppet.

Så jag ser fram emot oktoberträningen. Tyvärr så har det inte blivt så mycket inlines det sista pga regn och mörker. På kvällarna mörknar det ju så fort nu så jag får hoppas på att helgerna blir fina så jag kan ut och staka.

Och snart kommer väl den första snön, eller?


Backen var för kort

I går tänkte jag pröva att gå/springa stavgång uppför en backe. Det ska vara bra träning. Jag har en pulkabacke ganska nära mitt hem så jag provade där. Men det visade sig att backen var alldeles för kort. Jag hann ju knappt bli trött innan jag vara uppe.

Senare i höst ska jag prova på att åka med ett gäng till en slalombacke och det blir nog nåt helt annat.

Jag körde några fyraminuters-intervaller istället. Det känns fortfarande som om benen är lite tunga men det kändes i alla fall bättre än i lördags.

Träningen igång igen

I går kände jag mig tillräckligt frisk för att köra igång med träningen igen. Jag sprang till Skarahov och prövade löparbanorna där. De byggdes i fjol och ska hålla hög klass.

Men jag var nog inte riktigt i form. Benen kändes riktigt tunga. Jag sprang 800-meterslöpningar (2 varv) och vilade 1,5 minuter. Det tog mig drygt 3 minuter att ta mig runt och jag orkade bara fyra gånger sen var jag helt slut.

Jag får nog prova banorna en annan gång. 

En Champions League-whisky är aldrig fel

Nu har jag inte tränat sen i lördags då jag simmade i badhuset.

Jag har inte fått nån dunderförkylning direkt. Det började med lite nästappa och nu har jag lite kill i halsen och så är jag lite snorig. (Fast det är ju synd om män som är förkylda).

Så i onsdags tog jag en whisky, det ska ju vara bra. Nu har ju äntligen Champions League börjat och jag sitter bänkad när det är avspark. En Champions League-whisky har blivit en tradition. Men  ärligt talat så hjälpte den nog inte mot förkylningen direkt. Men en god Lagavulin var det i alla fall.

Den svåra frågan är: Ska jag träna eller inte när jag inte är jätteförkyld? Jag känner ju att det inte skulle vara nåt problem att träna men det kanske inte är värt risken. Men sen känner jag att jag tappar det jag byggt upp om uppehållet blir för långt.

Jag avvaktar nån dag till helt enkelt så får jag se hur jag känner mig. Just nu ösregnar det ute så det lockar väl inte till träning direkt.

Men till helgen skulle det bli kanonväder. Och då har väl min förkylning släppt hoppas jag.


Förkylt

Nu har jag fått en liten förkylning så nu ligger träningen nere tills vidare. Bara att ta det lugnt och vänta in tills förkylningen försvinner. Känns OK ändå eftersom jag tränat ganska flitigt den senaste tiden. Kanske kan vara bra med lite vila.

Jag håller huvudet högt

Det gäller ju att hålla huvudet högt.

Men det gäller inte i siming.

Idag var hela familjen på badhuset och då kom Cilla på den utmärkta idén att vi kunde simma en halvtimma var.

På denna halvtimma hann jag drygt en kilometer, men det stora problemet var att jag fick så ont i nacken. Det är ju meningen, om man är en riktig simmare, att man ska hålla huvudet under vattnet. Men det klarade inte jag. Istället höll jag huvudet så högt att det till slut blev riktigt jobbigt för nacken. Och sen har man ju fullt upp med att spotta ut allt vatten man får i munnen.

Men annars är det ju faktiskt ganska trevligt att simma. Det får det bli nån mer gång. Men då får jag nog hålla ner huvudet lite.

Stakträning inför Vasaloppet

Jag har idag och en gång förra veckan provat att endast staka när jag kör inlines.

Förut har jag kört hälften stakning och hälften skate, men eftersom jag kör klassisk skidåkning så tänkte jag prova och se om jag orkade köra en timmas stakning.

Och det går faktiskt riktigt bra. Det hade nog gått att köra ett tag till men det blev bra mörkt ute och jag hade inga reflexer på mig. Jag syntes nog inte så bra i mina svarta kläder.

Jag känner mig lite mör i armarna så här efteråt, men det borde vara bra träning inför Vasaloppet. Där är det ju en del stakning där.

Det är förresten 171 dagar kvar till start.

Tidig träning

I morses var jag på min rehab i Skövde igen. Jag hade tid 7.30 och de ville att jag skulle värma upp innan så det var bara att ge sig ut på en runda i Skövde klockan 07.00.

Väl tillbaka konstaterade de att jag blivit betydligt starkare i mitt högerben, så jag behöver inte komma dit mer.

Men jag har en bra bit kvar så jag får fortsätta att styrketräna ett bra tag til.

Till jul kanske det börjar likna nåt.

Cykling till musik en hit

Jag brukar aldrig ha nån musik i örat när jag tränar, men i dag tänkte jag prova det.

Så jag laddade mobilen med Melodifestivalen 2007 och gav mig iväg på en timmas cykeltur.

Cykling som faktiskt har blivit riktigt roligt. Jag har börjat köra på lägre växlar och istället trampa fortare. Då slipper jag bli så trött i benen.

Och det var riktigt skönt med lite musik. Kom på mig själv med att trampa som bara helvete till "Å när ni tar saken i egna händer" med After Dark...

Så det kan nog hända att jag laddar mobilen med lite trevlig musik nästa gång också. Då får vi se vad som får mig att gå igång...


Kommentera gärna

Ni som läser denna blogg får gärna kommentera mina inlägg. Under inlägget finns det en länk som det står "kommentarer" på. Klicka där så kan du skriva egna kommentarer och läsa andras.

Nytt rekord

Har tränat på bra sen mitt sjukdomsuppehåll och känner att jag börjar bli ganska bra tränad.

I går körde jag därför mitt "konditionstest": Två varv runt Hindsbosjön. Ligger jag under 17 minuter (4km) så är det bra. I går sprang jag på 16.32. Nytt rekord. Dessutom hade jag en förhållandesvis låg snittpuls (167), vilket ytterligare visar att jag är i bra form.

Så detta ger bra inspiration inför höstens fortsatta träning. När det blir lite mörkare ute tänkte jag sätta igång med spinning i stället för vanlig cykling. Jag är inte jätteförtjust i att träna spinning i Skara. Spinninglokalen är riktigt liten och har lågt i tak. Dessutom finns det inga fönster i lokalen. Inte direkt perfekta förutsättningar med riktigt dålig luft.

Men varför åker jag dit då?

Ja, det är ju faktiskt riktigt bra träning och det är ju ganska viktigt...

Bra med en träningskompis

I går fick jag med min kompis Claes ut på en löprunda i Petersburg. Vi skulle springa 5:an.

Perfekt att ha en löparkompis i spåret.

Men den glädjen varade inte länge. Efter 400-500 meter var Claes tvungen att släppa och lite senare vek han av mot 2.5 km-slingan...

Ja ja, jag fick väl kämpa på för mig själv i spåret. Och det kändes ganska bra. Sprang in på 20.40. Visserligen inte det snabbaste jag gjort men klart bättre än förra gången.

När jag kom i mål stod Claes och stretchade. Han var glad att han hade kommit före mig i mål. Skam vore det väl annars...

RSS 2.0