Jag valde sågen

Är just nu inne i en lugn träningsperiod. Funderade på att träna spinning i dag men jag var helt enkelt inte sugen så jag skippade det. Sen hade jag en del att göra hemma i huset så det blev ett enkelt val. Jag valde hammaren och sågen framför cykeln.

Men det får nog bli nån rejäl träning till helgen. Tyvärr har jag inte fått tag i nån ny spets till mina stavar så det kan bli svårt med rullskidor. Vi får se vad det blir.

Svårt att motivera sig

I går var jag ute och sprang, något jag inte gjort på två veckor. Och det satte sina spår på kvällens spinning.

Benen blev trötta fort och det var svårt att motivera sig. Det var bara att köra på så gott det gick.

Ledaren, en tjej som jag inte haft som ledare förut, gjorde allt för att pusha på oss och det hjälpte något. Mot slutet kändes det faktiskt lite bättre och jag orkade köra på ganska hårt.
image15
Snön faller ute, men det kommer att smälta bort de närmaste dagarna. Men snart borde det komma en liten köldknäpp så att de kan göra konstsnö i Skövde och Falköping.

Till höger ser ni dagens startbild från Berga By. LITE snö finns det i alla fall.


Ett riktigt idiotpass

I flera dagar hade jag laddat för dagens pass på rullskidor. Jag åkte och köpte nya trugor/spetsar till mina stavar. Kollade även vädret på SMHI innan och det visade en stor sol på eftermiddagen. Tittade man ut genom fönstret regnade det och såg allmänt mörkt ut, men jag tänkte att det blir nog bättre på eftermiddagen.

Jag gav mig ut men direkt när kom ut möttes jag av näst intill snöstorm. Ingen sol i sikte direkt. Men det var ingen återvändo. Bara att ge sig ut och köra. Jag har ju längtat efter snö ett tag nu...

Jag hade hunnit åka ca 15 minuter när jag lyckades med konsten att köra över min egen stav. Spetsen gick naturligtvis av, så där stod jag utan spets. Något förbannad blev jag. Hade ställt in mig på ett långpass, men nån verkade säga mig att "åk hem istället din jävla dåre".

Men envis som jag är körde jag på ändå. Det blev ett riktigt "släpp" på varje stavtag på den ena staven, och med den andra staven hade jag superbett. Blev lite konstig åkning.


Spinning bra intervallträning

Intervallträning är bra träning. Och spinning tror jag är bra intervallträning. Pulsen kommer vid flera tillfällen upp i 95% av maxpuls och mellan låtarna sjunker pulsen tillbaka.

Ikväll var det alltså spinning som gällde och det gick riktigt bra. 

Tidigare i höst tyckte jag att spinning var tråkigt, men jag börjar uppskatta det mer och mer. Det blir definitivt fler spinningpass innan Vasaloppet.


Den perfekta asfalten

Nu i höst har de gjort en ny cykelväg mellan Skara och Axvall. Nåja, halva vägen till Axvall i alla fall.

Det bästa med cykelvägen är asfalten de har lagt. Den är perfekt för rullskidor och inlines. Den är fin men ändå får du bra fäste med stavarna.

Sen är det ju bra att det är just en cykelväg. Man slipper ju bilarna. Ja, det är inte så mycket folk överhuvudtaget på sträckan. Men jag träffade två stycken vasaloppsåkare i alla fall och det var ju trevligt.

I eftermiddag tog jag på mina inlines och körde några vändor på cykelvägen. Trots att jag hade inlines körde jag mest stakning. Känns som om det är det som ger bäst träning inför Vasaloppet.

Var förresten inne i går och fick nya sulor till mina löparskor. Sen satte de även in "pelotter" i löparskon och även i skidskon. Får se om det hjälper nåt. Kommer ändå att hålla upp ett tag med löpningen för att inte riskera nåt.

Jag börjar känna mig som Fredrik Ljungberg

Har efter löpträningen i måndags haft ont i vaden och neråt foten mot tån på höger sida. Först idag har det börjat släppa. När jag tänker efter så kände jag ungefär likadant efter Billingehusloppet.

Man blir lite orolig med tanke på min tåskada som jag har fått Cortison mot.  Svårt att säga om det hänger ihop med min artros i tån.

Fan, börjar känna mig som Fredrik Ljungberg. Slutar det göra ont på ett ställe, börjar det på ett annat. Men det är nog ingen slump att alla skador hamnar på höger sida.

Jag får nog hålla upp med löpning ett tag, men det är ingen katastrof. Jag kan ju köra rullskidor, inlines eller spinning. Spinning var jag på i kväll förresten. I helgen tänkte jag köra inlines om vädret tillåter. Då slipper jag fresta på tån nånting, utan kan köra skate i uppförsbackarna.

Vila är onödigt

Eftersom jag ska till Danmark i morgon och Eskilstuna på onsdag, så blir det inte träning förrän på torsdag. Då blir det spinning.

Men så kan jag inte ha det. Så jag stack ut i kväll och körde lite intervaller. Det blev 5 stycken 5-minutersintervaller med 2,5 minuters vila mellan varje intervall.

Det var lite halt ute men det kändes bra ändå. Skönt att få gjort detta pass. Hade känts som en för lång vila annars.

Dags att vässa

Denna helg har i princip varit fullbokad. Enda luckan jag kunde hitta till träning var i morses. Så 07.30 var jag ute på min vanliga runda på rullskidor. I dag tog det 1.59.

Tyvärr har spetsarna på stavarna börjat bli lite trubbiga. När asfalten var grov var det inga problem men när asfalten var fin då fick jag problem. Staven hade då svårt att få fäste i asfalten. Lite frustrerande.

Jag får helt enkelt försöka slipa till spetsarna lite, så nästa runda kanske jag har en riktigt vass tid.


Jag klarar inte att bara jogga

Tog en lätt joggintur i kväll... i 300 meter.

Sen tänkte jag att "Jag kan ju lika gärna ta den där rundan förbi Skaraberg. Den var länge sen".


Sen var det full fart som gällde.


Och det gick riktigt bra. Inför förra Vasaloppet sprang jag den här rundan en hel del. Toppnoteringen var 39 minuter i Januari. I går blev det 2 minuter bättre.


Känns som om jag nått en ny nivå mot förra Vasaloppet. Och då har jag några månader kvar till start i Berga By.


Ingen spinning i dag

Ett spinningpass var inplanerat i dag, men jag har blivit lite förkyld så jag hoppar över.

Istället blir det hämtning av säng och garderob. Efter flera veckors väntan har det äntligen kommit.  Blir nog en del monterande i kväll så jag blir nog svettig ändå.

Kort besök

Var på Ortopedservice i Lidköping idag och det blev ett rekordkort besök. 5 minuter sen var jag ute därifrån.
 
Han ville att jag skulle komma tillbaka med mina joggingskor så att de kunde fixa en sula i dem, men med skidskorna var det inte mycket att göra. Möjligtvis kunde man lägga i nåt litet inlägg. Jag ska ta med de skorna också.

Nån rullsula blir det inte tal om. Det gör man på vanliga skor. Har man rullsula i ett par joggingskor kan man inte springa så bra enligt honom.
 
Så jag får väl göra ett nytt besök senare i veckan. 

Den magiska gränsen är spräckt

I kväll spräckte jag äntligen en gräns jag alltid velat nå. Jag klarade att springa 4,8 km i Petersburg under 20 minuter. 19,41 (4,06 min/km) är en tid med mina mått mätt mycket bra.

Men man ska komma ihåg att detta är terrängen är som natt och dag om man jämför med Billingehusloppet.

Men det är skönt att känna att träningen har gett resultat.

Körde lite backträning sen för att få lite terräng och sen körde jag några korta intervaller.

Avslutade sen med lite styrketräning när jag kom hem.

Känns för övrigt bra i tån ännu, även om det "värker till" lite då och då. Hoppas det inte blir värre än så. I morgon ska jag in till Lidköping och prova ut en sula som jag kan ha i skorna. Det tar väl ett tag att få den, men jag hoppas att den ska minska belastningen på tån.

Cortisonet GJORDE susen

Idag var det första testen om Cortisonet hade gjort nån verkan. Och det verkade den ha gjort.

Jag tog min vanliga runda på rullskidor, som jag har lånat av min jobbarkompis Anna. Jag prövade diagonalåkning på några ställen och det kändes inte ett dugg i tån. Kanon! Men läkaren sa till mig att inte utsätta tån för stora påfrestningar så jag provade bara vid några tillfällen. Resten av de två timmarna blev således stakåkning.

Vilken morgon det var förresten. Några plusgrader, solen lyser från en klarblå himmel och helt vindstilla. Bättre blir det inte. Det skulle varit om passet skulle varit på snö i stället då.

Börjar bli sugen på riktig skidåkning nu...

Cortison ska göra susen

Nyss hemkommen från mitt läkarbesök i Göteborg. Jag fick göra en röntgen som helt väntat visade att jag har en förslitning i tåleden, dvs det finns minimalt med brosk i leden.

I slutändan kan det bli frågan om steloperation, eller en operation som göra leden kortare.

Men efter lite diskussion med läkaren kom vi överrens om att vänta med eventuell operation tills efter Vasaloppet.  Så för att jag ska kunna fortsätta träna och även åka Vasaloppet så fick jag en cortisonspruta i tåleden. Denna räcker mellan 3 veckor och 3 månader. Lite osäkert hur länge alltså. Jag ska sen åka tillbaka och få en spruta i februari, några veckor innan Vasaloppet.

Hoppas nu bara att cortisonet gör susen.

Dessutom ska jag fixa inlägg, en rullsula, som ska hjälpa mig. att inte belasta tån så mycket.

Kuriosa 1:
Det går verkligen undan på Carlanderska vad gäller röntgen. Läkaren skickade iväg mig på röntgen och där är det nummerlapps-system som gäller. Jag tog min nummerlapp och började läsa Metro. Efter en kort stund var det min tur att röntgas och när det var klart fick jag sätta mig att vänta på att bilderna skulle bli klara. Jag hann inte läsa klart Metro innan allt var klart. Och den tidningen är inte särskilt tjock om man säger så. Imponerande tycker jag.

Kuriosa 2:
På vägen hem köpte jag lite lakrits. Bra att ha lite godis när man åker bil. Men det blev en riktig nitlott. Malacos "Truly Black" med "30% less sugar" var ingen höjdare. Ni som tycker om lakrits: Köp inte den påsen!

RSS 2.0